Drenge bruger fire timer på computerspil om dagen

Unge drenge mellem 11 og 15 år tilbringer weekenden foran skærmen, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.

Halvdelen af drenge mellem 13 og 15 bruger over fire timer om dagen på at spille computerspil, viser en undersøgelse. Eksperter er uenige om konsekvenserne. (© Colourbox)

Halvdelen af danske skoledrenge tilbringer weekenden foran deres computer eller Playstation. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af Skolebørnsundersøgelsen fra 2014, som er foretaget af Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen er foretaget blandt 4500 skolebørn i alderen 11, 13 og 15 år, og den viser, at 55 procent af de 13- og 15-årige drenge bruger mindst fire timer om dagen i weekenderne på computerspil. For de 11-årige er tallet 52 procent.

Bekymrende udvikling

For pigerne er tallet markant lavere, hvor de 13-årige piger tegner sig for det største forbrug med 23 procent, mens tallet for de 11-årige og 15-årige piger er henholdsvis 20 og 14 procent.

Det er en bekymrende udvikling, mener Morten Grønbæk, direktør ved Institut for Folkesundhed og formand for Vidensråd for Forebyggelse.

- Overvægtige børn er stadig et problem, og vi ved, at en del børn burde bevæge sig mere, end de gør. Derfor har jeg svært ved at finde noget positivt i tallene.

- Den ene bekymring går på de sundhedsmæssige risici, og det andet aspekt er det mentale, for man kan diskutere, hvor socialt stimulerende det er at bruge så mange timer på at spille, siger han til Jyllands-Posten.

Drenge dyrker mere sport end piger

Der er dog ikke grund til den helt store bekymring, mener Jens Troelsen, der er lektor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

- Det behøver ikke at være et problem. Vi ved fra andre studier, at drenge har et højere fysisk aktivitetsniveau end piger og går til mange sportsaktiviteter. Det gør, at nogle af dem har behov for at flade ud, når de kommer hjem, og så tyr de til skærmen. Der er dog en gruppe, som ikke kombinerer computerspillet med sport, og så bliver det et problem, siger lektoren til Jyllands-Posten.

/ritzau/