GRAFIK: Se konkursbølgen ramme Danmark

Tusindvis af danske firmaer gik konkurs, og endnu flere arbejdspladser forsvandt, da finanskrisen fik tag i Danmark. Få overblikket her

Bag enhver konkurs gemmer sig en personlig tragedie. Folk mister arbejde, kreditorer mister penge, virksomheder lukker, og livsdrømme bliver knust.

Det er sket rekordmange gange de senere år, og selvom antallet af konkurser nu falder, er der stadig efterdønninger af finanskrisen.

- Det er først og fremmest de mindre kreditorer, varekreditorerne, der kommer i klemme. De oplever den største risiko og bliver presset på likviditeten, siger Martin Stabell fra kreditvurderingsinstituttet Bisnode.

- Det er også derfor, at en krise som finanskrisen breder sig sådan, som den gør. Virksomhederne presser betalingsfristerne, og når der så er én, der ikke kan betale, breder det sig som ringe i vandet.

Konkurser toppede i 2010

Finanskrisen var historisk hård for dansk erhvervsliv og det danske arbejdsmarked.

Siden 2009 er over 97.000 fuldtidsstillinger forsvundet i konkurser, og alt fra små enkeltmandsfirmaer til store, velrenommerede virksomheder har måttet dreje nøglen om og sende de ansatte hjem.

Bølgen toppede i 2010 med 6461 konkurser, men i de følgende år har antallet af konkurser stadig været meget højt. Selv om det igen går den rigtige vej, er der stadig næsten dobbelt så mange konkurser om året, som før krisen for alvor begyndte at rulle.

DR's Undersøgende Databaseredaktion har gennemgået mere end 45.000 konkurser fra de seneste ti år.

På kortet herover kan du se, hvordan konkurserne ramte Danmark fra 2004 til 2014.

Langsomt retssystem

- Det er utrolig vigtigt, at konkurser afvikles hurtigt. Når først konkursen er i gang, er der ikke så meget at gøre, så det gælder om at handle hurtigt på grund af den værdiforringelse, der sker. Alle ved jo, at det kan tage urimeligt lang tid med en konkurs, siger Martin Stabell.

- Vi oplever et retssystem, der bevæger sig langsomt. Især i perioder, når der kommer mange konkurser, bider det sig selv i halen. Og det er et problem, for jo længere tid, der går, jo mere bliver der tabt på gulvet, siger han.

Langt de fleste af konkurserne fandt sted i Hovedstadsregionen. Her bliver konkurser behandlet af Sø- og Handelsretten, som dermed har stået for størstedelen konkurs-behandlinger i perioden.

Store konsekvenser for ansatte og ejere

- En konkurs kan være en nødvendig udvej, men det har ofte store konsekvenser for ansatte og ejere. Derfor betyder det også meget for tilliden til retssystemet, at man får en ordentlig og hurtig afvikling af virksomheden, siger præsident for Sø- og Handelsretten, Henrik Rothe:

- Det kan jo skade både kreditorerne og dermed også skyldneren, som jo så står tilbage med en større udækket gæld, hvis ikke tingene flytter sig, som de skal, og at aktiverne ikke bliver realiseret optimalt, siger retspræsidenten.

I 2014 blev i alt 4049 virksomheder i Danmark erklæret konkurs. Det er et fald på 37 procent i forhold til rekordåret 2010 – men der er stadig et stykke vej ned til normaltilstanden fra før krisen.

Forrige gang antallet af konkurser toppede i Danmark, var i 1993 med cirka 3.500 konkurser.

DR sætter den kommende tid fokus på konkurser. På mandag klokken 20.45 vises dokumentaren 'Advokaternes tag-selv-bord' på DR1. Her på dr.dk kan du læse meget mere om kortlægningen af de seneste ti års konkurser, og du kan fortælle om dine personlige oplevelser med at gå konkurs her