Det vil fjerne levegrundlaget for de svageste i samfundet, hvis Dansk Arbejdsgiverforening (DA) får medhold til sine forslag om en omfattende reformering af de sociale ydelser.
Det mener formand i FOA Dennis Kristensen, der var målløs, da han hørte om arbejdsgivernes forslag.
- Jeg tænkte, at nu er arbejdsgiverne for alvor gået amok. Vi har allerede fået en stribe reformer, der har lukket hullerne til offentlige ydelser, og nu kommer der så et forslag, som helt vil fjerne eksistensgrundlaget for en række personer, der er afhængige af offentlige ydelser, siger han.
Rammer de svage
Han understreger, hvor hårdt det her vil ramme dem, som er blevet for syge til at kunne arbejde.
- Eksempelvis skal social- og sundhedsassistenten, som er blevet nedslidt af sit arbejde og skal på førtidspension, have sænket sit leveniveau med 25 procent. Det er helt ude i hampen, siger han.
Primitiv regnemåde
I tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) mener man, at forslaget bygger på en forsimplet tanke om, at folk, der er for syge til at arbejde i dag, vil kunne arbejde, hvis man ændrer de sociale ydelser.
- Det er en filosofi om, at hvis man bare sætter ydelserne ned, vil folk tage det arbejde, som de ikke gider eller kan i dag, og det er en meget primitiv måde at regne på, siger Lars Andersen, der er direktør i AE.
Han fortæller, at med de her ændringer ville man bevæge sig væk fra den samfundsmodel, vi kender i Danmark.
- Det er mere en samfundsmodel i nærheden af den engelske og amerikanske, og det, vi kan se som konsekvens af det, er større ulighed og større fattigdom, og det er ikke, fordi de har en meget større beskæftigelsesgrad i England eller USA, siger han.