Det er godt for Danmark og især det danske erhvervsliv, når udenlandske studerende kommer til landet og får SU - også selv om det koster statskassen millioner.
Det mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R), efter at nye tal fra hendes ministerium viser, at antallet af antallet af EU-borgere på SU er steget eksplosivt siden 2013, og statens udgifter til SU er øget med flere hundrede millioner.
- Det er en rigtig god forretning for Danmark. Vi arbejder i mange andre sammenhænge for at tiltrække højtuddannet og dygtig arbejdskraft til landet, og en af de allerbedste måder at gøre det på er at få dem til at studere, for så er chancen for, at de bliver her, større, siger hun.
Hun mener, at statskassen på den måde tjener udgifterne til SU ind via blandt andet indkomstskat.
Erhvervslivet efterspørger det
Ifølge ministeren er det især erhvervslivet, der efterspørger den ekstra arbejdskraft.
- Danske virksomheder står og råber efter det. Giv os mere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, siger de. Specielt it-branchen skriger efter det, siger hun og fortsætter:
- Vi ved, at når de bliver uddannet og vælger at blive her, er de en kæmpe gevinst for Danmark.
27.000 per studerende
Ministeren bliver bakket op af tænketanken DEA, der igennem et flerårigt forskningsprojekt har sat udgifter og indtægter ved udenlandske studerende op imod hinanden.
De har blandt andet vurderet ting som indkomstskat, år i arbejde og sociale ydelser som eksempelvis SU.
Og det har sidste ende vist sig at give et overskud til den danske statskasse på 27.000 kroner per studerende.
- De er en god forretning, fordi en del bliver efter uddannelsen og arbejder, hvorefter de tager hjem igen, inden de bliver for dyre for vores sundhedssystem og pensionssystem, som er noget af det, der koster det offentlige rigtig mange penge. Derfor kommer de på et tidspunkt i deres liv, hvor de bidrager mere, end hvad de får, siger forskningschef i tænketanken DEA Martin Junge.
Han fortæller, at den største gevinst er på de længste uddannelser, og at ingen forskning indikerer, at udlændinge fortrænger danskere fra arbejdsmarkedet.
Ingen nassere
Sofie Carsten Nielsen lægger vægt på, at de stramme krav til at kunne modtage SU er med til at sikre gevinsten for statskassen.
Hun nævner blandt andet, at man har skærpet kontrollen og opstillet en række kriterier, som sikrer, at folk ikke udnytter systemet.
- Der kommer ikke nogen unge til Danmark bare for at få SU. De unge kommer til Danmark for at arbejde og studere, og så får de SU. Det er altså ikke unge, der kommer for at nasse på vores system. Det kan vi tydeligt se, siger hun.
Hun begrunder den store stigning med, at det er folk, som allerede boede i Danmark, der er begyndt at studere og få SU, samt at Danmark er attraktiv for udlændinge på grund af vores gode uddannelser.