Næsten alle politikere, som kongehuset inviterer med på kongejagt, er fra Venstre og Konservative.
Det viser en analyse af deltagerlister for de seneste fire jagtsæsoners kongejagter fra DR's Undersøgende Databaseredaktion. Det drejer sig om 24 jagter i perioden oktober 2011 til januar 2015.
- Vi fra Venstre har mere kontakt til landet og til erhvervslivet, siger Venstres medlem af Sønderborg Byråd, Peter Christian Jørgensen, der har været med en enkelt gang.
- De blå politikere er mere filtret ind i overklassen end de røde, og kongehuset inviterer velvillige politikere, der så til gengæld skærmer kongehuset mod kritik, siger journalist og forfatter Jens Høvsgaard, der i 2012 udgav den kongehus-kritiske og anmelderroste bog 'Det koster et kongerige'.
Søren Gade suveræn topscorer
Tidligere forsvarsminister og tidligere topdirektør formand for Landbrug og Fødevarer Søren Gade har være tmed til otte kongejagter på de fire år – altså gennemsnitligt to jagter i hver sæson. Det er mere end dobbelt så mange gange som den næstmest inviterede politiker.
I sin tid som forsvarsminister blev Søren Gade kendt og kritiseret for at deltage i mange private jagter – blandt andre sammen med den konservative politiker Bendt Bendtsen.
Vi ville gerne have spurgt Søren Gade, hvorfor han så ofte er med, og om han har et bud på, hvorfor næsten kun blå politikere deltager, men Søren Gade har ikke svaret på DR's talrige henvendelser.
Folketingspolitiker: Man netværker på kongejagterne
Folketingsmedlem for Venstre, Thomas Danielsen, var med på kongejagt i Gludsted Plantage i efteråret 2014.
- Der er ikke så mange socialister, der har jagttegn, så det er nok derfor, at kongehuset næsten kun inviterer de blå politikere, siger han.
Thomas Danielsen er meget beæret over at blive inviteret med på kongejagt, og han indrømmer gerne, at han også fik noget ud af det rent politisk.
- Det var meget givtigt for mig at være med blandt sådan nogle folk. Jeg fik efterfølgende møder om landbrugets udfordringer med et par af deltagerne, så man netværker jo på sådan en jagt, siger Thomas Danielsen.
Kongehuset inviterer eliten
Venstre-borgmester Hans Peter Geil fra Haderslev har været med på tre kongejagter de seneste fire år.
- Det er vel naturligt, at kongehuset inviterer den øverste myndighed fra det område, hvor jagten holdes, siger han.
DR's Undersøgende Databaseredaktions analyse af deltagerne viser imidlertid, at lokale politikere kun inviteres med på under halvdelen af jagterne – og når de inviteres, er 14 ud af 15 altså fra blå partier.
- Jeg tror, at blå politikere går mere på jagt end de røde, siger Hans Peter Geil.
Listen over deltagere bugner af industrimagnater, godsejere, direktører, topadvokater og adelsfolk.
- Det er ikke mærkeligt, at den lokale håndværksmester ikke inviteres. Kongehuset inviterer eliten – det er etiketten, og sådan har det altid været, siger Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil.
SF'er: Kongehuset gør det godt
En enkelt SF-politiker sneg sig ved kongejagten i Klosterheden i oktober 2012 ind i det fine selskab – nemlig Holstebro Kommunes formand for udvalget for Natur, miljø og klima, Karsten Filsø.
- Det var en stor oplevelse at være med som husmand blandt overklassen, siger han.
Karsten Filsø var så heldig at skyde den største hjort på jagten og blev ønsket tillykke af kronprins Frederik.
- Der er ikke forskel på folk, når vi er på jagt. Jeg var ikke med som SF'er, men som kommunens repræsentant, og jeg havde ikke behov for at diskutere politik på jagten, siger Karsten Filsø, der også jævnligt inviteres på repræsentationsjagt af Naturstyrelsen.
- Jeg har en pragmatisk holdning til kongehuset. De har en rolle at udfylde i samfundet, og jeg har ikke noget at udsætte på den måde, de gør det på, siger Karsten Filsø.
Forfatter og journalist Jens Høvsgaard peger på, at det er meget svært at finde kongehus-kritiske politikere i andre partier end Enhedslisten.
- Man skal ned i partiernes ungdomsafdelinger for at finde nogle, der tør være kritiske over for kongehusets frådseri. De etablerede politikere er spundet ind i magteliten, og hvis de er kritiske, bliver de udelukket, siger Jens Høvsgaard.