Boligselskab advarer: Mange som Omar derude

De seneste år er antallet af unge i farezonen for at blive radikaliseret steget.

Boligselskabet Lejerbo, der blandt andet driver Mjølnerparken på Nørrebro i København, råber nu vagt i gevær og advarer om en ny udvikling, der i sidste ende kan føre til mere terror.

- Vi har altid haft problemer med bandekriminalitet, men her indenfor det seneste år har vi kunnet se, at det i stigende grad blandes sammen med radikaliserede holdninger.

Og det er selvfølgelig ekstra bekymrende, siger Steffen Boel Jørgensen, forretningsfører i Lejerbo København.

- Bandemiljøet er stort i Danmark. Der kan sagtens være 100, der er parat til at gøre det samme som Omar El-Hussein. Og 1.000, der er parat til at støtte det, siger han.

Lejerbo driver knap 6.000 boliger i København og 40.000 på landsplan, mange af dem i belastede boligområder.

Grundet sine placeringer har boligselskabet tæt føling med udviklingen, og det er på den baggrund, man nu slår alarm.

- Vi prøver i virkeligheden at råbe Danmark op, siger Steffen Boel Jørgensen.

Advarslen bakkes op af tal fra både PET og Københavns Kommune, der også advarer mod en stigende radikalisering.

Alene i 2014 havde Købehavns kommune 60 sager om unge i farezonen for at blive radikaliseret. Til sammenligning var der i alt 94 sager i de tre foregående år - tilsammen.

- De unge i de her miljøer er meget frustrerede, mangler anerkendelse, har identitetsproblemer og kommer fra familier med mange psykosocial problemer, siger Katina Ali Rasmussen, der er integrationskonsulent i Københavns Kommune, og kender mange af de unge i og omkring bandemiljøet godt.

Omar El-Hussein, der stod bag angrebene mod Krudttønden og Synagogen, voksede op i Mjølnerparken, hvor han også kom mellem angrebene, der kostede to livet og sårede seks.