EU-biler skal tale i telefon med alarmcentralen

Alle nye biler skal om få år selv kunne foretage nødopkald ved uheld, mener EU-udvalg.

EU-udvalg har vedtaget, at biler i EU i fremtiden selv skal kunne ringe til alarmcentralen. (Foto: © Christian Bjergløk Jørgensen, DR København)

Dyt. Dyyyyt. Duuuut.

Fra 31. marts 2018 skal alle nye biler i EU selv kunne ringe op til 112, hvis uheldet er ude.

Det skriver udvalget for det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse i en pressemeddelelse.

Teknologien, som er kendt under navnet eCall, gør, at nye biler automatisk ringer op til alarmcentralen, hvis en airbag eksempelvis bliver udløst.

- Det er en god idé, fordi man sikrer, at alarmcentralen får en præcis position for, hvor bilen er kørt galt, siger specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik Søren Troels Berg.

Lanceringen i 2018 blev oprindeligt aftalt i Ministerrådet i december og vedtaget i rådet i begyndelsen af marts. Det ventes, at aftalen bliver stemt videre i 2. læsningen i EU-Parlamentet i april.

Gælder ikke alle nye biler

Hvis EU som ventet vedtager datoen, 31. marts 2018, betyder det imidlertid ikke, at alle nye biler vil blive rulle ud fra fabrikken med den nye teknologi fra dag et, fortæller afdelingsleder i FDM, Torben Lund Kudsk.

- Når man får bekræftet den dato, vil det blive introduceret ved typegodkendelse. Det betyder, at når bilmodeller bliver godkendt efter den dato, skal de have det her system, siger han.

Torben Lund Kudsk forudser, at der kommer til at være en overgangsperiode på et par år, før alle biler bliver født med den nye teknologi.

Tiden tæller

Der har tidligere været tal, som har estimeret, at teknologien kan forhindre fem til ti trafikdrab om året. Tallene har udviklet sig siden, men sikkert er det dog, at teknologien vil gøre en forskel, siger Søren Troels Berg.

- Hver ulykke og hver dræbt er en for meget. Og selvom man ikke bliver dræbt, kan den hurtige reaktion være en vigtig hjælp mod de skader, man kan pådrage sig, siger han.

Flere bilproducenter eksperimenterer allerede med funktionen. Men ofte ringer bilerne til firmaernes egne alarmnumre, som så viderestiller til 112.

- Hvis en Ford for eksempel foretager et nødopkald, ringer den til Fords central, som så ringer videre til Falck, som så igen ringer videre til 112, siger Torben Lund Kudsk.

Den teknologi, som efter planen skal indbygges i de europæiske biler, ringer selv direkte op til alarmcentralen.

Ikke alle har 112

Når bilproducenterne skal indbygge den nye teknologi i bilerne, skal de programmeres til at ringe til ét fælles europæisk nummer - 112.

Selvom alarmopkald til det nummer næppe virker som en landvinding for danskere, er det en større udfordring for andre.

Der findes nemlig stadig lande, hvor 112 ikke benyttes, og her er der brug for en omstilling i hele alarmsystemet - her er Danmark altså foran.