Vold og trusler gør fængselsbetjente syge

Flere af landets fængselsbetjente oplever vold og trusler. Det kan i værste fald koste dem jobbet.

Fængselsbetjente er ofte udsatte for vold og trusler, viser en undersøgelse. Det kan få store konsekvenser for dem. (© Colourbox)

Når landets fængselsbetjente trækker i uniformen og går gennem porten til deres arbejdsplads, er det med bevidstheden om, at det måske er deres tur til at blive slået ned eller blive udsat for dødstrusler.

Nye tal fra Kriminalforsorgen viser, at der sidste år blev indberettet 410 episoder om vold og trusler mod ansatte. Det er en stigning på 53 procent sammenlignet med 2011.

Og det er et stigende problem, vurderer Kim Østerbye, der er formand for betjentenes fagforening, Fængselsforbundet.

Forbundet har i samarbejde med P1 Dokumentar lavet en undersøgelse blandt fængselsbetjentene. Her svarer fire ud af fem, at de oplever vold og trusler som et stigende problem.

Ifølge Kim Østerbye er fængselsbetjente særligt udsatte:

- Alle tænker nok, at soldaterne og politifolkene, som står på gaden hver dag, er de mest truede. Men det, der slider allermest, er, at vi er spærret inde hver dag på jobbet sammen med vel nok den vanskeligste persongruppe overhovedet, siger Kim Østerbye til P1 Dokumentar.

I undersøgelsen svarer 25 procent af fængselsbetjentene, at de er blevet overfaldet. 65 procent svarer, at de er blevet truet. 651 fængselsbetjente deltager i undersøgelsen, som er lavet sammen med Fængselsforbundet.

Fyret efter psykisk knæk

Når volden og truslerne vokser, så risikerer flere fængselsbetjente at knække sammen psykisk. Det er der allerede mange, der gør.

Hvert år bliver ca. 30 ud af 3000 fængselsbetjente afskediget på grund af helbredsproblemer. Risikoen for at blive fyret på grund af helbredsproblemer er over tre gange højere for fængselsbetjente end for politibetjente.

Klinisk psykolog ved arbejdsmedicinsk klinik på Odense Universitetshospital, Jesper Pihl-Thingvad, bekræfter tendensen:

- Fængselsbetjente er ret syge i forhold til den gruppe patienter, som vi ellers ser. Og der er flere, som vi må råde til ikke at vende tilbage til jobbet som fængselsfunktionær, siger Jesper Pihl-Thingvad til P1 Dokumentar.

I Fængselsforbundet behandler de mange sager for folk, der er gået ned psykisk, og de har det meget dårligt, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet:

- Vi har folk, som ikke kan gå uden for en dør ellerkan gå ned og handle selv. De bliver bragt i situationer, hvor deres liv falder fuldkommen fra hinanden. Konen ender med at gå, fordi ingen kan holde ud at være sammen med dem, siger Kim Østerbye.

Føler sig svigtet af ledelsen

Når fængselsbetjente har været ude for en episode med vold eller trusler, er det ledelsens ansvar, at der bliver taget hånd om situationen.

Men Fængselsforbundets undersøgelse viser, at næsten halvdelen af de voldsramte, 45 procent, er helt enige eller delvist enige i, at de føler sig svigtet af deres ledelse. Det overrasker sikkerhedschef Michael Gjørup fra Kriminalforsorgen:

- Det er skræmmende, og jeg er meget ked af de tal. Det her er et ledelsesansvar. Hvis medarbejderne ikke får den nødvendige opbakning fra starten, så er det med til at præge hele forløbet for dem. Og jeg tror også, det gør det vanskeligt at komme tilbage til institutionen og udføre sit arbejde, siger Michael Gjørup til P1 Dokumentar.

På baggrund af undersøgelsen vil Michael Gjørup undersøge hvilke fængsler og arresthuse, det drejer sig om og finde ud 'hvor skoen trykker', som han siger det.