Det er arbejdsmarkedsforhold, som vi ikke er vant til at se i Danmark, der gør sig gældende for mange af de kontraktansatte hos det irske lavprisselskab Ryanair.
Derfor tager spændingerne med luftfartsselskabet og fagbevægelsen herhjemme til.
'Slavelignende forhold'
De mange kontraktansatte i selskabet modtager ingen løn under sygdom eller ferie. Der bliver heller ikke sparet op til pension, når de arbejder. Til gengæld skal de ansatte selv betale for blandt andet uniformerne.
- Jeg har simpelthen ikke set noget i Europa, der ligner det her. Det er slavelignende forhold, har arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet for nylig sagt til DR Nyheder.
Ryanair er kendt for deres lave lønninger til kabinepersonale og piloter. Det har allerede bragt selskabet retssager på halsen i Norge, Frankrig og Belgien - og nu er konflikten på vej mod kogepunktet i Danmark.
- Hvis det skal være på den type vilkår, så skal vi sige nej tak. For det er ude af trit med, hvad vi kender i Danmark, siger formand Harald Børsting fra hovedorganisationen af fagforeninger LO til DR Nyheder.
Sympatikonflikt måske på vej
LO kræver, at Ryanair flyver på dansk overenskomst fra deres base i København, som åbner den 26. marts, men det afviser luftfartsselskabet. Derfor ønsker LO at indlede en sympatikonflikt med Ryanairs ansatte - det bliver i øjeblikket vurderet, om en sådan konflikt er lovlig.
- Ryanair har en tanke om, at de kan operere på det danske arbejdsmarked uden om de danske vilkår. Her i landet aftaler vi vilkårene, og det kræver vi også, at Ryanair gør, siger Harald Børsting.
Se TV-Avisens overblik over konflikten i videoen over artiklen.