Næsten tre gange så mange børn går i private vuggestuer og børnehaver end for otte år siden.
I 2007 var godt 6.800 børn ifølge Danmarks Statistik indskrevet i en privat daginstitution, mens der nu er indskrevet 18.171 børn.
Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt alle landets kommuner.
Stigningen på 167 procent er sket, selvom der siden 2007 er blevet født 7.000 færre børn i Danmark.
Vokseværket skyldes, at et politisk flertal i 2005 sikrede, at private kunne få lov til at oprette daginstitutioner.
Samtidig fik forældre mulighed for at tage det offentlige tilskud, de ville få i en kommunal daginstitution, med over i den private børnehave eller vuggestue. Og det benytter flere og flere sig altså af.
Mere nærvær
Forældre vælger aktivt de private institutioner til, fordi der er færre børn pr. voksen og dermed mere nærvær og overskud. Og så trækker det ekstra, hvis institutionen også ligger i nærheden.
Det mener Jens Terp, der er formand for Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem - en paraplyorganisation for selvejende og private institutioner.
Hans pointe bliver understøttet af undersøgelser fra UdviklingsForum og pædagogernes fagforbund BUPL.
De viser, at forældre generelt er tilfredse med såvel private som kommunale institutioner. Men at de private scorer højere, når det gælder nærvær og engagement hos personalet.
Forældre vil have indflydelse
Jens Terp peger desuden på, at forældre sætter pris på den indflydelse, som de kan få i private institutioner.
- De vælger muligheden for at kunne bestemme selv, som de kan i en privat institution. De får direkte indflydelse, hvor det er blevet meget fjernt i de kommunale institutioner, siger han.
Grethe Kragh Müller, der er lektor på institut for uddannelse og pædagogik på Aarhus Universitet, har forsket i daginstitutioner i mange år.
Hun vurderer, at forældre også vælger de private institutioner til, fordi der er en tendens til, at kommunerne bygger store institutioner eller lægger små institutioner sammen, så de bliver store.
- Forældre vil hellere have de små. Så jeg tænker, at stigningen sker, fordi forældrene ikke er interesserede i det, de bliver tilbudt af kommunerne, siger hun.
Mindre tid til børn
Et af problemerne for de kommunale daginstitutioner er, at de bruger meget tid på andet end at være sammen med børnene.
Det siger professor i barndomsforskning på Roskilde Universitet (RUC), Jan Kampmann:
- De er i langt højere grad styret af centrale bestemmelser - både om arbejde, om indberetning og om dokumentationskrav. Det bruger de en masse af deres arbejdstid på, og derfor er der ikke så meget plads til børnene.
Selvom cirka tre ud af fire danske børn mellem 0 og 6 år fortsat bliver passet i det offentlige, mener Jan Kampmann, at kommunerne skal tænke over, hvorfor forældre i stigende grad søger mod private tilbud.
- De er nødt til at tage alvorligt, at der er mange forældre og pædagoger, der ønsker mere plads og mere råderum og mere egen definitionsret til, hvad det er, der skal foregå i institutionerne.
Hvis du har gode eller dårlige oplevelser med daginstitutioner i Danmark, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.