Kræft kan helbredes, og danske læger er i de seneste år blevet langt bedre til at behandle den frygtede sygdom end tidligere.
Det skriver Berlingske lørdag på baggrund af en ny rapport fra Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG), der som en sammenslutning af nogle af landets fremmeste kræfteksperter.
Årsagen er ifølge avisen, at de mange nationale handlingsplaner og enorme milliardbeløb, som er tilført området i de seneste 10-15 år, har virket. Og ifølge DMCG-formand Michael Borre står Danmark ikke længere tilbage for nabolande som Norge, Sverige og Finland, når det kommer til at behandle kræftsyge.
- Vi har på mange områder indhentet dem, og vores overlevelse blandt patienter på samme sygdomsstadium kan måle sig med deres. Når det gælder behandlingen af brystkræft samt tyktarms- og endetarmskræft ser det ud til, at vi ligefrem har bedre resultater end svenskerne. Det er en meget gunstig udvikling, vi ser i Danmark, siger Michael Borre til Berlingske.
Flere patienter overlever
Ifølge rapporten er antallet af kræftdødsfald per 100.000 danskere er faldet med 15 procent over de seneste 20 år.
Derudover femårsoverlevelsen – det ultimative succeskriterium – er steget markant for fire af de store kræftsygdomme.
Hos Kræftens Bekæmpelse er man enig i, at det går fremad med kræftbehandlingen.
Men i takt med at danskerne bliver ældre og ældre, vi der komme flere kræftpatienter, og derfor er der brug for en ny handlingsplan på området, understreger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard, over for avisen.
Hækkerup: Ikke i mål endnu
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er glad for den nye rapport.
Han understreger også over for Berlingske, at Danmark endnu ikke er i mål på kræftområdet, og at man fra politisk hold 'bliver ved med at gøre, hvad vi kan for at investere i endnu bedre behandling'.