Vold, seksuelle overgreb, spritkørsel og psykisk terror.
Det er blot nogle af de alvorlige falske anklager, som kan blive fremsat i sager, der handler om samvær efter en skilsmisse.
Men i flere sager er det ikke forældrene alene, der får idéen om at fremsætte udokumenterede anklager mod faren eller moren til deres barn. Der findes nemlig en lille gruppe af familieadvokater, der er med eskalere konflikter i børnesager.
Det fortæller Statsforvaltningen i dokumentaren 'DR2 Undersøger: Fædre under mistanke', som bliver vist på DR2 i aften.
Strid med god advokatskik Statsforvaltningen har kendskab til en eller to håndfulde familieadvokater, som ikke optræder etisk forsvarligt i børnesager. Det fortæller kontorchef i Statsforvaltningen Bente Koudal i DR2-dokumentaren.
- For mig at se, er det aldrig okay at sige noget, som ikke er rigtigt. En advokat har både en etisk, men også en professionel forpligtelse til at bidrage til at få sagerne løst. Det er i strid med god advokatskik, hvis en advokat bidrager til at optrappe en konflikt, siger hun.
Statsforvaltningen ønsker ikke at oplyse, hvilke advokater, det drejer sig om. Samtidig oplyser 22 ud af 24 adspurgte familieadvokater til DR2 Undersøger og Radio24syv, at de har kolleger, der efter deres mening går over stregen i børnesager.
Anklage kan koste samværet
Falske anklager er da også et effektivt kort at spille i samværssager, fortæller Tanja Graabæk, direktør i "Hvert 3. barn", en organisation som rådgiver i skilsmissesager. Graabæk har også tidligere været ansat i Statsforvaltningen.
- Du kan sidde i en situation, hvor du er den mest fornuftige forælder, der aldrig har gjort noget galt, og alligevel kan du miste kontakten med dit barn, fordi der er kommet en falsk anklage om overgreb.
Tanja Graabæk kan godt genkende billedet af specifikke advokater, der modarbejder en fredelig løsning i skilsmisse- og samværssager fra sin egen tid hos Statsforvaltningen. Det samme kan advokat Lars Borring, som har 40 års erfaring med børnesager.
- Jeg ser advokater, hvor man tydeligt kan se, at den pågældende faktisk gør sit for, at de to forældre ikke kan komme til at snakke sammen mere, man overtager kommunikationen og skærper tonen, og i virkeligheden får sin egen klient lokket med på den skærpede tone. Det ser jeg, og det syntes jeg er dybt betænkeligt, siger han i DR2-dokumentaren.
Anklager koster samværet
Statsforvaltningen anslår, at flere hundrede børn om året mister kontakten til den ene forælder. I de fleste tilfælde brydes kontakten, fordi der er en konflikt mellem forældrene.
Og er der først faldet en anklage om overgreb, eskalerer konflikten, og det er nok til at koste barnet samværet med den ene forælder.
På trods af en frikendelse af den anklagede forældre, kan det koste samværet på sigt, fortæller Lars Borring.
Anklager gentages selv om de ikke er dokumenteret
Selvom fædrene bliver renset for anklager, så er det langtfra sikkert, at anklagerne ikke dukker op på et senere tidspunkt i samme børnesag. 'DR2 Undersøger' har kontaktet alle byretter, og flere af dem svarer, at de kender til problemet med beskyldninger, der gentages, efter de er blevet afvist.
Samtidig er det omkostningsfrist at rette anklager mod sit barns far eller mor, lyder det fra Statsforvaltningen.
- Statsforvaltningen har ikke nogen sanktionsmuligheder i forhold til forældre, der ikke taler sandt, siger Bente Koudal.
Statsforvaltningen har som nævnt ikke ønsket at sætte navn på de pågældende familieadvokater. Men du kan se meget mere om sagen, når 'DR2 Undersøger: Fædre under mistanke' bliver vist på DR2 klokken 21.30 i aften.