Der er behov for helt nye anbefalinger for måden at behandle rygsmerter på herhjemme.
Det mener Jan Hartvigsen, kiropraktor og professor i Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitetscenter (SDU).
Opfordringen kommer, efter en ny undersøgelse i det ansete British Medical Journal viser, at Danmark er det land i Europa, hvor flest borgere gives morfinpræparater. Blandt andet mod rygsmerter. Men bivirkningerne er store.
Senere på arbejde igen
På kort sigt lindrer morfinpræparaterne smerterne i ryggen, men behandlingen virker sjældent på længere sigt.
Og det betyder blandt andet, at patienterne er længere tid om at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
- Det ser desværre ud til, at morfinen har en negativ indvirkning på funktionsevnen, også på den lidt længere bane. Undersøgelsen viser nemlig, at får du morfin i bare en uge, er din chance for at være tilbage på arbejdet igen inden for et år lavere end hos de patienter, der ikke har fået ordineret morfin, siger Jan Hartvigsen.
- Behandling af rygsmerter er i krise
I Nordamerika er forbruget af morfinpræparater til patienter, der ikke lider af cancer, steget næsten 700 procent de sidste 25 år.
- Denne undersøgelse og en række andre undersøgelser viser, at farmakologisk behandling af rygsmerter er i krise. Enten virker det ikke, eller også har det så mange bivirkninger, at det er uacceptabelt for patienterne. Det er på tide, at vi får lavet nogle nye anbefalinger for behandling af rygsmerter, siger Jan Hartvigsen.
I Danmark fik 415.000 danskere i 2013 ifølge Politiken udskrevet mindst én recept på stærke smertestillende lægemidler hos de praktiserende læger.
Det svarer til en stigning på 43 procent siden 2000, viser tal fra Statens Serum Institut.
/ritzau/