Regeringens forslag om at give Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) lov til at aflytte danskere i udlandet uden en dommerkendelse kritiseres både af Dommerforeningen og flere juridiske eksperter.
Dommerforeningen kritiserer tilsynet på fem personer for ikke at kunne løfte opgaven, og kritikken bakkes op af flere rets- og forsvarsordførere på Christiansborg, skriver Berlingske.
- Sammensætningen af tilsynet afspejler ikke den opgave, som der bliver lagt op til, at de skal lave, siger Mikael Sjöberg, formand for Dommerforeningen.
Partier er stærkt kritiske
Tilsynet består af en tidligere teaterdirektør og departementschef i Miljøministeriet, en direktør i danske regioner, en professor emeritus, en advokat og formanden Ulla Staal, der er landsdommer.
Selvom V støtter regeringens oplæg til en terrorpakke, så bakker retsordfører Karsten Lauritzen op om Dommerforeningens kritik. Også LA, EL og SF er stærkt kritiske.
Forsvarsminister Nicolai Wammen siger til avisen, at han er åben over for at se på, om tilsynet skal have flere ressourcer.
Bryder med retssikkerhed
Også flere juridiske eksperter undsiger forslaget om overvågning af danskere i udlandet, skriver Jyllands-Posten.
Forslaget er blevet kritiseret for at bryde med den grundlæggende retssikkerhed.
Statsminister Helle Thorning-Schmidts har brugt argumentet for overvågningen med, at FE skal stoppe overvågning, hvis en syrer og en iraker for eksempel taler sammen i en krigszone, og en dansker så kommer ind over linjen.
Har svært ved at se behovet
Men det afviser Sysette Vinding Kruse, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg.
Hun siger til avisen, at efterretningstjenesten i sagtens kan fortsætte aflytningen, fordi der er tale om et såkaldt 'tilfældighedsfund'. Kun hvis overvågningen er målrettet danskeren, skal der en dommerkendelse til.
Den kan gives med tilbagevirkende kraft, hvis der er tale om en hastesag, og derfor har flere af eksperterne haft svært ved at se behovet for at fravige kravet om dommerkendelser.
/ritzau/