Minister: Dødsfald blandt psykiaters patienter kan ikke undersøges

Sundhedsstyrelsen må kun gemme oplysninger om ordinationer i et år, er forklaringen.

DR Nyheder har valgt at efterkomme eks-psykiaterens ønske om at være anonym på grund af den hjerneskade, han har. Men vi har fået lov til at bruge dette billede af ham. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Pårørende og psykiatriforeninger har tidligere efterlyst, at Sundhedsstyrelsen skulle undersøge dødsfald blandt hjerneskadet psykiaters patienter.

Det er dog ikke muligt, har sundhedsminister Nick Hækkerup (S) forklaret på et samråd tirsdag.

Sundhedsstyrelsen må nemlig højst gemme oplysninger om lægers ordinationer af afhængighedsskabende medicin og antipsykotika og i sit it-overvågningsprogram i et år, lyder det fra ministeren.

Da den hjerneskadede psykiater ikke har haft autorisation siden 2013, er det altså ikke muligt at trække informationer om hans patienter ud af systemet.

Institut har oplysning tilbage til 90'erne

I et skriftligt svar forklarer sundhedsministeren dog også, at Statens Serum Institut ifølge Apotekerloven kan videregive alle oplysninger om ordination af afhængighedsskabende og antipsykotiske lægemidler til Sundhedsstyrelsen.

"…herunder oplysninger, der identificerer receptudstederen ved personnummer, ydernummer eller lignende, og oplysninger, der identificerer patienten ved personnummer, med henblik på Sundhedsstyrelsens vurdering af konkrete receptudstederes ordinationer".

Statens Serum Institut fortæller også til DR Nyheder, at de har oplysninger, der går tilbage til midten af 1990'erne.

Findes i lægemiddelregister

Oplysningerne ligger i Lægemiddelstatistikregisteret, der indsamler data om lægers ordinationer. Registret har altså oplysninger, der går 20 år tilbage, og kan dermed være med til at besvare de spørgsmål, som pårørende, patientforeninger og politikere sidder tilbage med.

Og Sundhedsstyrelsen kan ifølge flere eksperter bare bede om dem. Det mener blandt andre Lasse Larsen, som er tidligere kontorchef i Lægemiddelstyrelsen og har udviklet registret.

- I registret kan man også sammenligne den pågældende læges ordinationer med andre tilsvarende lægers ordinationer for at se, om der er noget atypisk i det, forklarer han.

Undren blandt ordførere

SF's sundheds- og psykiatriordfører, Özlem Cekic, har stillet spørgsmål til ministeren om, hvorvidt det var muligt at få undersøgt, hvor mange af den hjerneskadede psykiaters patienter, der havde mistet livet som følge af for store doser og forkerte blandinger medicin.

Hun undrer sig over, at sundhedsministeren svarer afkræftende, mens Lasse Larsen har en anden opfattelse af det.

- Hvis ministeren sidder til et samråd og oplyser forkerte ting, så er det klart, at det har nogle andre konsekvenser, for jeg regner med, at det, han siger, selvfølgelig er sandt.

Heller ikke hos Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, er ministerens svar betryggende.

- Vi får nogle svar, som vi ikke rigtigt kan bruge til noget, så det er næsten en vildledning igen. Så selvfølgelig skal vi have undersøgt, om der er nogen, der er blevet mere syge eller døde af det, så vi kan sikre os, at alt bliver afdækket.

Minister: Oplysninger er korrekte

I Ministeriet for sundhed og forebyggelse afvises det dog, at der skulle være tale om en vildledning eller forkert svar.

Det forklarer sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i et skriftligt svar til DR Nyheder:

- De oplysninger, Folketinget har fået, er korrekte. Og det er mit ønske, at alt skal frem i den her sag, så hvis vi kan få flere oplysninger om den medicin, psykiateren har udskrevet, skal vi det.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.