Når du fremover hiver din iPhone frem og sender SMS'er, lægger billeder op eller sender en mail, kan det mærkes på vandtemperaturen i en viborgensisk radiator.
For når beskeder og billeder skal ud i verden, skal de forbi en server som dem, der kommer til at stå i Apples kommende datacenter i Viborg - og det udvikler en masse varme.
Den overskudsvarme skal efter planen ledes fra centret og ud i Viborg og omegns fjernvarmesystem.
- Man kan via nogle vekslere køle centret med fjernvarmevandet. Man leder energien over i vandet, som så kommer ud til forbrugerne i deres radiatorer, og så kommer det kølede vand tilbage til datacentret igen, siger Torben Øllegaard, pressechef i Dansk Fjernvarme.
En dobbeltgrøn proces
Når Apple efter planen tænder for centret i Viborg i 2026, skal strømmen komme fra 100 procent vedvarende energi.
Den spildvarme, som skal ud i fjernvarmerørene, kommer altså inddirekte fra vedvarende energi. Og det gør det ekstra grønt.
- Når man udnytter overskudsvarme, så sparer man brændsler, man ellers ville have brugt på at varme fjernvarmevandet op, og så kan man sige, at det bliver dobbelt grønt, siger Torben Øllegaard.
Dansk fjernvarmenet er unikt
Når Danmark er specielt godt egnet til at udnytte eksempelvis overskudsvarme fra et datacenter, skyldes det, at det danske fjernvarmenet er særligt stort.
- Danmark er internationalt førende på fjernvarme. To ud af tre hjem har adgang til fjernvarme, og det er unikt, siger Torben Øllegaard.