Sundhedsstyrelsen om psykiater-sagen: Vi har handlet for langsomt

Der bliver rettet op på den langtrukne sagsbehandling, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

En hjerneskadet psykiater fra Vestjylland har diagnosticeret og behandlet børn og unge, selvom han var voksenpsykiater, og det derfor var mod retningslinjerne på området.

Allerede i 2009 blev Sundhedsstyrelsen gjort opmærksom på, at psykiateren fejldiagnosticerede og -behandlede børn og unge. Alligevel fortsatte han i årevis med at tage nye børn ind i sin praksis og give dem stærk medicin, uden at styrelsen stoppede ham.

Administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, erkender i 21 Søndag, at styrelsen kunne have handlet tidligere.

- Der er alarmklokker, der har ringet, men det har taget alt for lang tid, og vi har været alt for langmodige, siger hun.

- Det er ikke i orden, det der er sket.

73 ordinationer på et halvt år

Sundhedsstyrelsen reagerede på indberetningerne fra både kommuner og læger om, at psykiateren fejldiagnosticerede og –behandlede børn og unge ved at indkalde ham til et møde i 2010.

Her indgik psykiateren og Sundhedsstyrelsen en frivillig aftale om, at han ikke skulle behandle børn.

Psykiateren overholdt dog ikke aftalen og fortsatte med at behandle børn og unge.

Alene fra maj til oktober 2011 ordinerede han 73 gange medicin til børn og unge. Det viser dokumenter, som 21 Søndag har fået indsigt i.

Vigtig problematik

DR Nyheder har kendskab til flere sager, hvor psykiateren har udskrevet både forkert og alt for meget medicin.

Else Smith vil ikke kommentere på de enkelte sager, men siger, at styrelsen siden 2013 har arbejdet med at forbedre sagsbehandlingen.

Det betyder dog ikke, at lignende sager dermed er fortid.

- Jeg kan aldrig sige aldrig, forklarer Else Smith.

- Men vi har gjort, alt hvad vi kan fremadrettet.

Ingen kommentarer

I 2012 fratager Sundhedsstyrelsen psykiateren hans mulighed for at udskrive den medicin, som han ordinerer til børn.

Året efter i maj fratages hans autorisation midlertidigt i to år.

Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.

Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.

Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk.

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.