Den dårlige samvittighed plager stadigvæk Kirstine.
For selvom det egentlig var hende, der var patient hos den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, blev hendes døtre pludselig også involveret og fik ordineret stærk medicin. Medicin de aldrig skulle have haft.
- Det er en dårlig samvittighed for pigerne over, at jeg har svigtet som mor, forklarer hun.
- Det er ikke særligt rart at have en følelse af, at man ikke har slået til, og at jeg ikke stoppede det fra starten af. Det gør ondt.
Kirstine var patient hos psykiateren fra 2008 til 2010.
Led af angst
Egentlig søgte Kirstine oprindeligt hjælp ved psykiateren for at trappe ud af den angstmedicin, hun tog, ovenpå en hård skilsmisse og et mistet job.
Den vestjyske psykiater skulle være god til yoga- og vejrtrækningsøvelser. Øvelser, der måske kunne hjælpe Kirstine.
Første møde med psykiateren fandt sted i Kirstines eget hjem.
- Jeg troede, at jeg skulle starte op på det her yogahold, så jeg tænkte, at det var godt, at han kom hjem, og vi kunne få en snak og se, hvem hinanden var. Men han blev ved med at komme, og jeg kom aldrig på det yogahold, forklarer Kirstine.
Fik smertestillende og sovemedicin
I stedet for at starte på et yogahold, begyndte psykiateren at komme i Kirstines hjem en gang hver anden uge.
Her snakkede de, ifølge Kirstine, og alt muligt og ingenting. Psykiateren introducerede hende også for nogle vejrtræknings- og yogaøvelser, som hendes to døtre også deltog i.
Konsultationerne begrænsede sig ikke til øvelser. Efter et par måneder blev Kirstine diagnosticeret med ADHD og ordineret ADHD-medicin. Derudover fik hun også udskrevet ketoganer - smertestillende og stærkt vanedannende medicin - og sovemedicin.
Diagnosticerede døtrene
Kirstines døtre fangede også psykiaterens opmærksomhed.
Især den yngste datter virkede meget aktiv, hvilket Kirstine svarede bekræftende på.
- Så trak han den her lille bog frem, stillede hende nogle spørgsmål, og så havde hun ADHD og skulle have medicin, forklarer Kirstine.
- Ganske kort tid efter fik han øje på den ældste af pigerne (11 år på daværende tidspunkt, red.) og sagde så, at hun havde den stille ADHD. Så skulle hun også have medicin, og så var vi alle tre på Concerta (ADHD-medicin, red.).
Alt var kaos
Kirstine lagde godt mærke til, at psykiateren til tider virkede lidt underlig.
Blandt andet fortalte han ting, som for eksempel at han havde patienter til at arbejde på hans gård. Alligevel reagerede hun ikke og stoppede konsultationerne.
- Jeg var et sted i mit liv, hvor alt var kaos, og jeg stolede på, at når jeg bad om hjælp, så kom der en psykiater, som skulle hjælpe mig. Jeg havde ikke nogen idé om, at manden var syg, forklarer hun
Datter blev tom i blikket
Den ældste datter nægtede efter nogle måneder at tage medicinen. For den yngste datter fortsatte forbruget i omkring to år. To år, hvor medicinen satte sit klare aftryk på hende.
- Hun var fuldstændig passiv, var tom i blikket og ville ikke lege med nogen. Hun havde ikke overskud til noget. Hun var trist, husker Kirstine og fortsætter.
- Hun var tynd, spiste ingenting og fik et kæmpe vægttab. Når hun kom hjem fra skole, sad hun bare og kiggede ind i fjernsynet uden at se det. Hun var bare tom.
Kirstines datter vægt faldt helt ned til 23 kilo, og i skolen advarede sundhedsplejersken om, at der kunne være tale om en spiseforstyrrelse. Psykiaterens løsning var bare at lade datteren spise det, hun havde lyst til, når hun havde lyst.
Sendt til udtrapning
Familiens tid hos psykiateren fik sin ende i 2010, hvor psykiateren i en periode var væk på ferie. Her kontaktede Kirstine sin egen praktiserende læge for at få udskrevet sin medicin.
- Hun var dybt rystet over, at vi fik den her medicin, fortæller Kirstine.
- Jeg havde også fået noget andet medicin oveni, som hun var rigtig, rigtig ked af at se, at han havde udskrevet til mig, fortæller Kirstine.
Familien blev derfor henvist til Aalborg Sygehus, hvor de sat på udtrapning. Hverken Kirstine eller hendes døtre havde ADHD.
Psykiateren fortsatte i tiden efter med at kontakte Kirstine, selvom behandlingen var afsluttet.
- Han sendte sms'er, hvor han tilbød nogle tider, som jeg valgte ikke at svare på. Så mødte han op på vores bopæl to-tre gange efterfølgende, hvor jeg valgte ikke at åbne, fortæller Kirstine.
- Jeg kunne simpelthen ikke se på ham.
Kirstine: Jeg er vred
I dag er kontakten til psykiateren helt afbrudt. Kirstine sidder, foruden den dårlige samvittighed, også tilbage med en anden følelse.
- Jeg er vred, for jeg synes, det er fuldstændig meningsløst, at vi har været alt det her igennem. Også fordi en udtrapning af den slags medicin ikke er sjov. Det er hårdt at komme ud af igen, fortæller hun.
Da Kirstine så 21 Søndags historie om den hjerneskadede psykiater, var hun ikke et sekund i tvivl om, at det var hendes tidligere psykiater, der var tale om, og omfanget af sagen, forfærdede hende.
Oplevelsen med psykiateren sidder dog stadig i kroppen på familien, og de seneste ugers mediefokus har været med til at ruske op i det igen. Alligevel har Kirstine ønsket at stå frem – om end i anonymiseret form.
- Jeg synes, det er utroligt vigtigt, at der er nogle mennesker, der går ud og siger: Stop, forklarer hun.
- Jeg synes ikke, at der er andre, der skal udsættes for det, som vi andre har været igennem.
Ingen kommentarer
Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.
Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.
Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.
Administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, svarer på kritikken af styrelsen i 21 Søndag.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.