Anders Olesen har ikke mange billeder tilbage tiden som 14-årig teenager. Det meste er slettet, og mange af minderne har han også forsøgt at skubbe ud af hukommelsen.
- Det er noget, jeg har prøvet at rydde ud i, for det er en tid i mit liv, jeg gerne vil have slettet, forklarer han.
Tilbage i 2008 var Anders Olesen patient hos den hjerneskadede vestjyske psykiater. Her blev han fejlbehandlet og overmedicineret, hvilket har sat sit tydelige præg på den unge vestjydes liv.
I dag er han nødt til at tage antidepressiv medicin hver dag. Det skyldes, at psykiateren fejlagtigt ordinerede så store mængder anti-depressiv medicin, at han ikke længere selv kan udvikle signalstoffet serotonin.
- Det har gjort, at jeg har svært ved at føle lykke og glæde - og sorg for den sags skyld. Nogen gange føler jeg mig helt følelseskold, fordi ting, der burde påvirke mig, ikke rigtigt påvirker mig, forklarer han.
Lignede Albert Einstein
Anders Olesen husker tydeligt det første møde med psykiateren, hvor han blev udredt og diagnosticeret med ADHD efter ganske kort tid.
Det eneste psykiateren brugte til at stille diagnosen var en tjekliste, som Anders Olesen skulle svare ja eller nej til.
- Jeg tænkte godt over, at han virkede lidt sær. Han lignede en dansk Albert Einstein med vildt hår. Men jeg troede bare, at grunden til, at han lød så mærkelig, var fordi han var så klog, husker Anders Olesen.
Nye diagnoser
Efter at have fået sin ADHD-diagnose spurgte psykiateren Anders Olesen, om han var ked af det, hvilket den 14-årige teenager til tider var. Det affødte endnu en diagnose som depressiv.
- Så efter første gang fik jeg både Ritalin (ADHD-medicin, red.) og Cymbalta (anti-depressionsmedicin, red.). Efter jeg havde været hos psykiateren to eller tre gange, fik jeg en fri recept på Ritalin, så jeg bare kunne gå ned og bestille alt det jeg ville på apoteket, forklarer Anders Olesen.
I de efterfølgende konsultationer hos psykiateren blev Anders Olesen yderligere diagnosticeret med skizoid personlighedsforstyrrelse samt skizofreni.
Det førte til yderligere medicinordinationer, og oveni det kom afslappende medicin som eksempelvis Risolid.
- Hver eneste gang, jeg kom med en ny problemstilling til ham, fik jeg bare smækket en ny diagnose og ny medicin i hovedet, husker han.
Indlagt på psykiatrisk afdeling
Et halvt år efter at være blevet patient hos psykiateren brød Anders Olesen sammen.
Det skete midt under et brætspil med forældrene. Han husker ikke, hvad der udløste det og heller ikke hvad der skete, men da han kom til sig selv havde forældrene ringet efter politiet.
- Jeg var utilregnelig og ustyrlig, fortæller han.
Politiet kørte Anders Olesen til psykiatrisk afdeling på Herning Sygehus, hvor han blev indlagt og fik noget beroligende medicin at sove på.
- Dagen efter snakkede jeg med en læge og psykiater, og de var målløse over at jeg fik alt det medicin, og at jeg stadigvæk var i live, for det burde jeg ikke have været, siger han.
De store mængder medicin gjorde desuden, at Anders Olesen på blot en måned tog hele 17 kilo på. Den eneste af psykiaterens mange diagnoser, som var korrekt, var ADHD-diagnosen.
Manglende handling er forkastelig
Allerede i 2009 modtog Sundhedsstyrelsen en indberetning fra en børnelæge i Ringkøbing kommune om, at psykiateren behandlede børn, selvom han var voksenpsykiater og ikke børnepsykiater.
Alligevel fik psykiateren lov til at fortsatte i flere år før styrelsen i maj 2013 midlertidigt fratog psykiaterens autorisation.
At det har kunnet lade sig gøre, undrer Anders Olesen.
- Jeg synes, at det er fuldstændig forkasteligt, at de ikke har gjort noget ved det, siger han.
- Det er mig en gåde, at Sundhedsstyrelsen, som vi sætter vores lid til, ikke gør det, de skal. At de ikke holder opsyn med sådan en mand, når de tydeligvis ved, at han har en hjerneskade.
Et dagligt minde
I dag har Anders Olesen det godt. Han er glad for sit arbejde, bor sammen med sin kæreste og skal snart være far til en datter.
Selvom der er ryddet ud i billeder og minder, glemmer han aldrig den behandling han fik hos psykiateren.
- Jeg bliver mindet om det hver eneste dag. At der er noget galt med én. Jeg har erkendt, at jeg har brug for hjælp af medicin, men jeg synes, det er træls at gå og tage medicin, som man kunne have undværet, siger han.
Ingen kommentarer
Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.
Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.
Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men for få dage siden har de en pressemeddelelse fastslået, at de fremover ikke vil lave frivillige aftaler, hvis de i stedet kan rejse en tilsynssag.
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.