Sundhedsjurist: Sundhedsstyrelsens frivillige aftaler med hjerneskadet psykiater var ulovlige

Styrelsen skulle have rejst en sag om fratagelse af autorisation, mener sundhedsjurist.

Ifølge sundhedsjurist Kent Kristensen var der hjemmel i lovgivningen til at rejse en sag om fratagelse af autorisation med den hjerneskadede psykiater. (© DR)

Sundhedsstyrelsen anklages nu for at have handlet ulovligt i sagen om den omstridte psykiater fra Vestjylland.

Anklagen kommer, efter 21 Søndag har afdækket, at psykiateren, der er uddannet voksenpsykiater, også behandlede børn, der blev fejldiagnosticeret og fik ordineret alt for store mængder medicin.

Sundhedsstyrelsen modtog en lang række indberetninger om, at psykiateren behandlede børn. I stedet for at forsøge at tage autorisationen fra ham, indgik styrelsen frivillige aftaler med psykiateren om, at han skulle stoppe med at behandle børn.

Pligt til at skride ind

I lovgivningen havde styrelsen ellers hjemmel til at rejse en sag om fratagelse af psykiaterens autorisation, og derfor skulle det være gjort, mener lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen.

- Når betingelserne i lovgivningen er opfyldt, så har man pligt til at skride ind. Den pligt kan man ikke erstatte af frivillige aftaler, siger han.

- Når man som her indgår talrige frivillige aftaler, hvor aftalerne træder i stedet for afgørelserne, så er de ikke lovlige.

Første indberetning i 2009

Sundhedsstyrelsen blev allerede i 2009 gjort opmærksom på, at psykiateren tog børn ind i sin praksis, hvor de fik stillet mangelfulde diagnoser og blev fejlbehandlet.

Herefter kom der løbende indberetninger fra eksempelvis læger og kommuner om, at psykiaterens virke med børn var bekymrende. Alligevel fratog Sundhedsstyrelsen først i 2013 psykiaterens autorisation midlertidigt i to år.

Sagen kunne dog være blevet stoppet allerede efter den første indberetning i 2009, hvor et barn blev indlagt med symptomer på medicinforgiftning, mener Kent Kristensen.

- Det i sig selv bør give anledning til, at man griber ind og rejser en sag omkring fratagelse af autorisation, forklarer han.

Brød frivillige aftaler

Sundhedsstyrelsen valgte dog at bruge de frivillige aftaler i stedet for at træffe en afgørelse.

Blandt andet på et møde i maj 2010 mellem psykiateren og Sundhedsstyrelsen. På dette tidspunkt var psykiateren efter eget udsagn holdt op med at tage børn ind til behandling, og parterne aftalte, at "denne praksis vil være gældende fremover".

Samtidig indskærpede Sundhedsstyrelsen over for psykiateren, at:

"…medikamental behandling af børn med hyperkinetiske forstyrrelser (som ADHD, red.) altid skal indledes af en speciallæge i børne-ungdomspsykiatri, eller evt. en speciallæge i psykiatri med særlig viden om børn og unge".

- Man overlader det til personen selv at trække grænsen for, hvad han selv kan, og hvad han skal overlade til andre. Men en del af det sygdomsbillede, vi har af ham, er jo netop, at det er det, han ikke kan, siger Kent Kristensen.

Psykiateren overholdt heller ikke denne aftale, og blev derfor indkaldt til endnu et møde med Sundhedsstyrelsen i 2012. Af mødeindkaldelsen fremgår det, at han i perioden maj til oktober 2011 havde ordineret medicin til børn og unge mellem 10 og 17 år hele 73 gange.

Ingen kommentarer

Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.

Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.

Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen, men for få dage siden har de en pressemeddelelse fastslået, at de fremover ikke vil lave frivillige aftaler, hvis de i stedet kan rejse en tilsynssag.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.