Kontroversiel imam sender vrede af sted mod jøder til fredagsbøn

Skytset var rettet mod dialog mellem religioner og jøder sidste fredag i en moské på Nørrebro.

Se klippet med imam Hajj Saaed øverst på siden (engelske undertekster)

Tonen var alt andet end forsonende, da imam Hajj Saaed holdt sin prædike i Al-Faruq-moskéen på Nørrebro i København fredag. Med henvisninger til profeten Muhammed talte han i hårde vendinger om jøder og latterliggjorde organisationer som FN.

Det viser en video fra talen, som det amerikanske institut Memri.tv har på dets hjemmeside, og som også ligger i fuld længde på moskéens hjemmeside. Her er et uddrag oversat fra instituttets engelske oversættelse.

- Vores profet Muhammed havde jødiske naboer i Medina. Talte han om tættere bånd, harmoni og dialog med dem - på samme måde som FN og dem, der kalder på forsoning mellem det sande og det falske? Eller opfordrede han dem til at tilbede Allah? Da de forbrød sig mod løftet og ikke accepterede hans kald - ja, I ved, hvad han gjorde ved dem (…) Han erklærede krig mod jøderne, sagde Hajj Saaed.

Intet tyder på sammenhæng

Emnet for bønnen var dialog mellem religioner, hvilket imamen bestemt ikke er tilhænger af, da han mener, det er et skalkeskjul for tilblivelsen af en ny religion og er en måde for organisationer som FN til at "bekæmpe islam". Derudover mener imamen, at alle andre end troende inden for islam skal betragtes som dyr.

Ordene faldt dagen før weekendens terrorangreb i København, hvor en synagoge med en fejring af en jødisk pige fandt sted, og hvor den civile vagt Dan Uzan blev skudt og dræbt.

Moskéen ligger ikke langt fra det sted, hvor politiet skød og dræbt den 22-årige Omar Ebdel Hamid El-Hussein, ligesom det ligger tæt på, hvor han boede. Dog tyder intet på, at der er en sammenhæng mellem bønnen og angrebet, og Omar Ebdel Hamid El-Hussein havde ifølge en kilde tæt på miljøet næppe sin gang i moskéen.

Hizb ut-Tahrir bruger moskéen

På moskéens Facebook-side kan man se, at det islamistiske parti Hizb ut-Tahrir står bag flere arrangementer i moskéen, og ifølge BT er det også partiet, der står bag fredagsbønnen sidste fredag.

Det i sig selv er overraskende, fordi Hizb ut-Tahrir normalt ikke er velkomne i moskéer i Danmark, fortæller Kirstine Sinclair, som har skrevet ph.d.-afhandling om partiet og i dag følger partiet tæt fra sin position som lektor ved Syddansk Universitet.

Samme retorik

Hun har ikke været i moskéen og har ikke snakket med Hizb ut-Tahrir om deres tilknytning. Men hun kan genkende retorikken.

- Imamens budskab er meget tæt på, hvad Hizb ut-Tahrir vil sige. Det ligger i direkte forlængelse, og man kunne sagtens forestille sig et medlem sige det samme, siger Kirstine Sinclair til DR Nyheder.

- Han får latterliggjort FN og interreligiøs dialog, hvilket er noget, der bliver agtet i vores samfund. Og så også at han går efter jøderne.

Balancerer det lovlige

Tilbage i 2006 modtog den tidligere talsmand fra partiet Fadi Abdullatif en fængselsdom for at have afgivet trusler mod den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og for at opfordre til drab på jøder.

Men ellers er medlemmerne af Hizb ut-Tahrir dygtige til at balancere på den rigtige side af det strafbare - og ligesom imamen bruge historiske referencer i stedet for eksempelvis at opfordre til direkte angreb på jøder.

- De balancerer hele tiden på en bom i forhold til, hvad de kan sige ustraffet, siger Kirstine Sinclair.

Næppe afsender

Alligevel tvivler hun på, at moskéen er drevet af Hizb ut-Tahrir, fordi det vil være for stort et arbejde for medlemmerne, der hellere bruger deres kræfter på det politiske arbejde. Derfor er der sandsynligvis tale om et overlap, så de personer, der driver moskéen, har sympatier for holdningerne i Hizb ut-Tahrir.

Ifølge islamkender Naser Khader er imamen en slags 'upcoming star' i de ekstreme miljøer, og han er en stjerne hos Hizb ut-Tahrir. Kirstine Sinclair kender ikke imamens tilhørsforhold, men hun tvivler på, at partiet er direkte afsender på hans ord.

- Der er ikke nogen grund til at tro, det er noget, de selv er afsender på. Det materiale, de selv afsender, deler de typisk selv på hjemmesiden og Facebook. Og jeg har ikke set det noget sted, siger Kirstine Sinclair.

Ifølge det amerikanske institut Memri.tv har Hizb ut-Tahrir haft videoen på partiets hjemmeside, men den er ikke længere tilgængelig.

DR Nyheder har uden held forsøgt at få en kommentar fra Hizb ut-Tahrir.