Muslimen og jøden: Der er ikke noget alternativ til at stå sammen

Vi har ikke råd til ikke at samarbejde, lyder det fra repræsentanter for de to trosretninger i Danmark.

Imam Fatih Alev og oboist og musikskoleleder, bl.a., Henrik Goldschmidt ser begge frem til øget samarbejde mellem muslimer og jøder i Danmark.

Skudattentaterne i København i weekenden rystede hele befolkningen, og det gælder også den muslimske del af befolkningen.

I en hidtil uset bred alliance trådte repræsentanter for de fleste muslimske organisationer sammen i søndags på et hurtigt planlagt pressemøde, som blev afholdt i den nye stormoské på Nørrebro.

- Ét samlet budskab er der altså herfra, vi ønsker ikke noget sådan i vores samfund. Vi må imødegå det, der er sket, som én samlet nation, sagde Zubair Butt Hussein, der er tidligere talsmand for Muslimer i dialog.

Vigtigt signal af sende

Blandt andre Islamisk Trossamfund var ikke med på scenen med de mange repræsentanter for muslimske organisationer, men Fatih Alev, imam i Dansk Islamisk Center på Nørrebro, glæder sig over, at langt størstedelen af muslimerne i Danmark var repræsenteret i søndags.

Den fælles udmelding er udtryk for, at det muslimske samfund har brug for at sætte en tyk streg under, hvad de mener om islamistisk terror:

- Det er et vigtigt signal at sende, for at konflikten og polariseringen mellem religiøse grupperinger i samfundet ikke optrappes, siger Fatih Alev i Religionsrapport på P1.

Nej tak til Netanyahu

Henrik Goldschmidt, som er en del af det jødiske samfund og initiativtager til The Middle East Peace Orchestra var i dyb sorg efter weekendens tragedie, men valgte alligevel at holde Goldschmidts Musikakademi på Nørrebro åbent mandag efter attentatet.

På musikskolen får børn med jødisk, muslimsk og kristen baggrund gratis musikundervisning.

Henrik Goldschmidt håber, at tragedien kan blive afsæt for et bredere samarbejde mellem de religiøse grupper i Danmark.

Han lader sig ikke skræmme af den øgede trussel, der er rettet i mod det jødiske samfund og takker derfor også nej til Benjamin Netanyahus invitation til Europas jøder om at immigrere til Israel; en udtalelse den israelske premierminister kom med kort efter skudepisoderne i København.

- Mit hjem er i Danmark, der skal være plads til en jødisk menighed i Danmark, og det er der også. Selvom vi er ramt af sorg og angst, er der stadig meget, der er vigtigt og godt og som er værd at kæmpe for. Den varme som strømmer i mod både de jødiske og muslimske samfund, skal vi glæde os over, siger han.

Sammen mod mørke kræfter

Selvom både Henrik Goldschmidt og Fatih Alev efter weekendens tragedie ser en øget aktuel terrortrussel i samfundet, mærker de også et stærkt fællesskab.

Det peger i en positiv retning og giver håb for, at samfundet i fællesskab kan gå i mod de mørke kræfter.

- Efter angrebet er det blevet nemmere at finde ind til kernen i diskussionen om, hvordan vi får opbygget et tillidsforhold mellem forskellige grupperinger i Danmark. Vi ser eksempler på flere modige udtalelser omkring forvaltningen af ytringsfriheden i praksis. Viljen er større nu, fordi vi kan se, hvad det handler om. Det handler jo ikke om at muslimer vil tvinge en forståelse for deres særregler ned over andre, men om at der er nogle individer i samfundet, der kan handle meget uhensigtsmæssig, når der er et befængt debatklima, siger Fatih Alev og tilføjer:

- Vi vil fremover være mere fokuseret på at rykke sammen, og indlede et samarbejde (med det jødiske samfund, red.) som er nødvendigt. Vi har ikke råd til andet.