Det er overraskende, at der ikke er flere tilskadekomne efter lørdagens og søndagens terrorangreb i København.
Det er meldingen fra seniorsergent fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter Rasmus Askov, efter at det er kommet frem, at gerningsvåbnet ved weekendens angreb i København var af typen M95.
- Jeg er glædelig overrasket over, at det ikke gik mere galt, når man tager geværtypen i betragtning. Jeg tør ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis gerningsmanden havde haft is i maven, siger Rasmus Askov til DR Nyheder.
Rasmus Askov har et indgående kendskab til M95, der er et gevær, man har brugt flittigt i det danske militær.
Ved angrebene var den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, skyld i drabene på to civilpersoner. Derudover blev fem betjente såret af skud.
Politiets pistoler kommer til kort
Det danske militær indkøbte våbentypen tilbage i 1995, og siden da er det både blevet brugt i Irak og Afghanistan. Våbnet er stadigvæk i brug hos hjemmeværnet herhjemme.
Rasmus Askov beskriver våbnet som driftsikkert og let at bruge. Når man sammenligner det med de våben, politiet typisk bruger, kan han se store forskelle.
- Det her er et våben, der er effektivt til at dræbe med på op til 400 meters afstand, en normal politipistol kommer hurtigt til kort, hvis man skyder på noget mere end 25 meter væk, siger Rasmus Askov.
Gode muligheder for at se om våbnet stammer fra forsvaret
Det er stadigvæk uvist, hvordan den formodede gerningsmand Omar Abdel Hamid El-Hussein, har anskaffet sig geværet.
Og det kan endnu ikke siges, om geværet stammer fra det danske forsvar eller et andet sted. Men stammer det fra den danske hær, er der ifølge Rasmus Askov gode muligheder for at kunne fastslå det.
- Alle geværer har et serienummer banket ind i metallet. Hvis det stadig er der, så kan vi let finde ud af, om det er vores. Og selv hvis nummeret er fjernet, er der visse fysiske kendetegn, som vi også kan se det ud fra, siger Rasmus Askov.