Sådan taler du med dine børn om skyderierne

Det værste du kan gøre er at sige, at børnene ikke må tænke på det formodede terrorangreb. Se TV sammen og tal med dine børn, siger en psykolog og Børns Vilkår.

Når børn oplever voldsomme begivenheder som terrorangrebet i København, er det vigtigt at tale med dem, så de ikke skaber irrationel frygt. (Foto: © Odd Andersen, Scanpix)

Voldsomme billeder og snak om skud og død har kørt overalt i medierne i det sidste døgns tid.

Et terrorangreb har ramt Danmark, og det kan de yngste i familien ikke undgå at høre om. Derfor er det vigtigt at snakke med sine børn.

- Fanger de bare en brøkdel af, hvad der sker, er der stor risiko for fejlfortolkning. Det kan medføre en uhensigtsmæssig og irrationel frygt for verdenen, siger psykolog Berith Bro, der er formand for Selskabet for Psykotraumatologi.

Det er lederen af Børns Vilkårs rådgivning, Bente Boserup, enig i. Hun mener desuden, at forældre skal sætte sig ned med deres børn og se det sammen i fjernsynet.

- Fantasi er værre end fakta. Så vær ærlig og fortæl dem, hvad der sker. Selvfølgelig tilpasset til deres alder, siger hun.

Børn skal føle sig trygge

Uden snak med voksne kan børn gro en frygt for helt normale ting som at gå på gaden og tage toget. Især for børn, der bor i københavnsområdet. Forældre skal derfor sørge for at børnene føler sig trygge og ved, at sådanne begivenheder ikke er hverdag.

- Fortæl, at det er meget unormale omstændigheder, og at det er nogle få ekstremistiske mennesker, som gør det her. Og sig, at det er forkasteligt. For børnene bliver jo i bund og grund udfordret på deres opfattelse af, at ingen vil dem ondt, siger psykolog Berith Bro.

Derfor er det også vigtigt at fortælle, at politiet har fanget gerningsmanden, og at der intet er at være bange for.

- Børnene skal vide, at han (gerningsmanden red.) ikke kan gøre det mere. De skal vide, at både politi og forældre passer på dem, siger Bente Boserup fra Børns Vilkår.

Udfordrer angsten

Berith Bro fortæller, at hun eksempelvis efter Muhammed-krisen oplevede børn, hvis angst var vokset, efter de havde set folk brænde danske flag af i fjernsynet, men ikke havde snakket med en voksen, der kunne sætte det i perspektiv.

- Det er vigtigt at udfordre angsten i børnene. Spørg dem, i hvor høj grad det egentlig er realistisk, det de forestiller sig, siger hun.

Følg op på det

Af samme grund må man aldrig sige, at de ikke må tænke på det.

- Anerkend børnenes følelser. Hvis du ikke tager det alvorligt, bliver de ved med at tænke på det og ender med bare at gå med det for sig selv, siger Bente Boserup.

Hun fortæller endvidere, at man i den følgende tid skal blive ved med at give sine børn plads til at snakke om det og samtidig spørge ind til det.

- Tal om det, som var det alt muligt andet. Spørg om børnene tænker på det. De kan nemlig gå og være bange, og det skal man tage alvorligt, siger hun.

På Ultra - kanalen for de 7-12-årige, sætter nyhederne mandag aften fokus på skyderierne i København - fortalt i børnehøjde. Det er kl. 18 på DR Ultra.