Arrangør: Vi holder flere Vilks-møder

Stifter af Lars Vilks Komiteen og arrangør af debatmødet i Krudttønden, Helle Merete Brix, giver ikke op, selv om lørdagens arrangement var udsat for et formodet terrorattentat.

Politiet jagter manden med automatvåbnet og er stærkt til stede i hele København. (Foto: © Mathias Øgendal, Scanpix)

Formand for Lars Vilks Komiteen og arrangøren af lørdagens debatmøde, Helle Merete Brix, sidder stadig fredag aften og venter på at blive afhørt af politiet på en politistation.

- Vi bliver kaldt ind på skift, fortæller Helle Merete Brix fra sin telefon.

Det er det ottende møde, komiteen afholder, og det syvende Lars Vilks medvirker på, fortæller Helle Merete Brix, der stiftede foreningen for tre år siden sammen med kunstneren Uwe Max Jensen.

Lå på gulv og holdt i hånd

Komiteen havde udvalgt personerne på mødet, som hver især repræsenterer områder af ytringsfriheden, som komiteen mener, er truet.

Først tog sociolog og debattør, Jaleh Tavakoli ordet. Derefter tog medlem af komiteen og redaktør på Information Niels Ivar Larsen over, som præsenterer den franske ambassadør.

- Han taler i ti minuter, og så går jeg i gang med at introducere panelet, da jeg pludselig hører en utroligt høj støj, som om der er noget, der knalder ned på taget. Jeg tænker, hvad i alverden sker der? Så går der ganske kort tid og alle råber ud, og vi skubbes ud, hen mod bagindgangen, fortæller hun.

Hun og Lars Vilks ledes af et par politimænd ind i et kølerum, hvor de lægger sig ned på gulvet.

- Det var meget surrealistisk. Jeg blev gennet ud sammen med Lars, og så lå vi og holdte i hånd, og smalltalkede for at holde det hele væk, fordi vi ikke vidste, om vi var sikre herinde, og hvad der var sket, fortæller Helle Merete Brix.

Krisepsykologer på stedet

Efter en halv time på gulvet i et køligt opbevaringsrum forlod de rummet og har siden været i politiets hænder. Nu på en politistation i København, hvor de lørdag aften drak kaffe og ventede på at blive afhørt

- Vi sidder ganske mange, og der er kommet et team af krisepsykologer ovre fra hospitalet, siger Helle Merete Brix.

Vil holde møder igen

På mødet deltog blandt andre Inna Shevchenko, der er leder af feministgruppen Femen. Hun er født i Ukraine, men bor i eksil i Paris.

- Hun skulle fortælle om ytringsfrihed, og hvilken pris, den kan have, siger Helle Merete Brix.

Læs hele programmet og om alle deltagere her.

Brix lader sig ikke skræmme af det formodede terroranslag mod arrangementet, som havde overskriften "Kunst, blasfemi og ytringsfrihed."

- Jeg ved ikke, om man kan gå hårdere ind i det, end jeg i forvejen gør. Men nu skal vi lige sunde os i komiteen, og stemningen er, at vi selvfølgelig fortsætter, siger hun.

Måske Christiansborg næste gang

Det bliver dog ikke en lokalitet som Krudttønden næste gang, formoder hun.

- Vi kan ikke holde et arrangement i byen. Når vi holder det næste gang, som bliver i efteråret eller til februar, så må det nok være et sted som i Folketinget med stor beskyttelse, siger hun.

Fire personer sad i panellet under debatmødet:

Fra Sverige: Lars Vilks, Muhammedtegner og kunsthistoriker

Fra Frankrig: Inna Shevchenko, leder af feministgruppen FEMEN, kendt for sine nøgenaktioner foran blandt andet kirker og moskeer. Er født i Ukraine og bor i dag i eksil i Paris.

Desuden fra Frankrig: ambassadør François Zimeray.

Fra Storbritannien: Agnieszka Kolek, billedkunstner og kurator for Passion for Freedom Arts Festival. Kolek er født i Polen og bor i dag i London.

Paneldebatten foregik på engelsk. Men blev efter cirka 15 minutter afbrudt af skud.