DOKUMENTATION Sundhedsstyrelsen vidste, at hjerneskadet psykiater behandlede børn

Få indblik i de advarsler Sundhedsstyrelsen fik om, at psykiater behandlede børn.

DR Nyheder har fået aktindsigt i flere indberetninger om den hjerneskadede psykiater og hans behandling af børn. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Frem til maj 2013 praktiserede en vestjysk psykiater med en hjerneskade, inden Sundhedsstyrelsen fratog ham hans autorisation midlertidigt.

DR Nyheder har tidligere fortalt, at psykiateren var involveret i dødsfald og flere alvorlige fejlbehandlinger. Nu viser det sig, at han har behandlet børn helt ned til seks år, selvom han kun måtte behandle voksne.

Flere af børnene fik ligesom adskillige voksne forkerte diagnoser og fik medicin for sygdomme, de slet ikke havde. Det fortsatte, selvom Sundhedsstyrelsen helt tilbage i 2009 fik den første indberetning om, at psykiateren stillede forkerte diagnoser.

I tidslinjen herunder kan du få et indblik i de indberetninger Sundhedsstyrelsens embedslæger modtog fra 2009 og frem. Og du kan få et indtryk af, hvordan Sundhedsstyrelsen var orienteret og handlede i sagen.

Oplysningerne har DR Nyheder fået gennem aktindsigt i Sundhedsstyrelsens dokumenter. Der er også oplysninger, vi ikke har fået aktindsigt i. Derfor er tidslinjen ikke et fyldestgørende billede.

2007

Psykiateren har mindst et barn i behandling.

2009

Maj 2009: En embedslæge modtager beskrivelser af et sagsforløb fra X Kommune, hvor psykiateren har diagnosticeret et barn med ADHD. En psykolog, der har gennemgået sagen, konkluderer:

"kriterierne for at stille diagnosen ADHD kan ikke genfindes. Undersøgelsen viser i stedet en meget højtbegavet (patient red.)"

Juli 2009: En læge fra X Kommune skriver til en embedslæge om barnet, der ifølge kommunens psykolog ikke har ADHD, men i stedet er højt begavet. Lægen spørger embedslægen, hvordan ADHD-diagnosen kan slettes.

September 2009: Lægen fra X Kommune gensender mail angående diagnosen.

"Jeg sender lige min mail igen og ser frem til at modtage svar".

Lægen får aldrig svar fra embedslægen.

November 2009: På baggrund af informationer fra X Kommune beder en embedslæge om en redegørelse fra psykiateren om en dreng, der var i behandling hos psykiateren i 2008.

Under behandlingsforløbet blev drengen indlagt akut på en ungdomspsykiatrisk afdeling. Forud for indlæggelsen var han blevet behandlet med usædvanligt høje doser medicin.

2010

Maj 2010: Psykiateren er til første møde med Embedslægerne Midtjylland. Af referatet fra mødet fremgår det, at psykiateren siger:

"at han i enkelte tilfælde har accepteret at behandle børn, når han forespurgt af forældre, der selv er ADHD-diagnosticerede patienter hos ham, er blevet bedt om det."

Han fortæller også på mødet, at han har haft kontakt med et børne-ungdomspsykiatrisk center for at "få en rettesnor for diagnosticering, idet han erkender ikke at have kompetence i de relevante tests."

På mødet indgår embedslægerne aftaler med psykiateren. En af aftalerne bliver beskrevet sådan her:

"(Psykiateren red.) har allerede indstillet praksis med at tage børn ind til behandling, og denne praksis vil være gældende fremover."

Samtidig står der dog modstridende, at:

"(Psykiateren red.) indvilliger i fremover at følge retningslinjerne Referenceprogram for udredning og behandling af børn og unge med ADHD, såfremt han mod givet råd behandler allerede ADHD-diagnosticerede børn fremover."

September 2010: En leder i X Kommune skriver til en embedslæge om et forældrepar, der oplyser, at psykiateren har stillet en ADHD-diagnose på deres barn efter en halv times konsultation, hvorefter forældrene fik et stykke papir. Lederen skriver:

"I papiret er der ingen beskrivelse af barnet, ingen test eller andet til at underbygge diagnosen. Der ordineres herefter medicin som oftest ritalin. Vores opfattelse er, at dette er yderst mangelfuldt, da det ikke kan anvendes i forhold til vores sag, sag i forhold til skole mv."

"Vi er meget utrygge ved denne form for diagnosticering og vil gerne stille spørgsmålstegn ved kvaliteten."

"Vi finder det (...) særdeles vigtigt, at kvaliteten i 'udredningen' er i orden, hvilket vi må sige, at den ikke er, når de kommer fra denne speciallæge."

December 2010: En 16-årig dreng begynder i behandling hos psykiateren og får stillet diagnosen ADHD og får udskrevet medicin. Det sker, selvom psykiateren på mødet i maj aftalte med embedslægerne, at han ikke må tage børn i behandling.

Senere står det klart, at psykiateren har stillet en forkert diagnose. Drengen har ikke ADHD, men er ordblind.

2011

En 16-årig pige begynder i behandling hos psykiateren. Hun får også diagnosen ADHD og får udskrevet medicin.

April 2011: X Kommune klager igen til embedslægen over psykiateren og oplyser, at kommunen fortsat er bekymret, selvom kommunen tidligere har indgivet både mundtlige og skriftlige klager.

I klagen står der blandt andet, at der typisk stilles mange diagnoser, "som vi af andre får at vide ikke kan være til stede samtidig", og "at han har stillet diagnoser på børn og givet forældrene ekstra medicin, som de så kunne give deres børn." 2012

Juni 2012: Psykiateren indkaldes skriftligt til møde i Sundhedsstyrelsen 29. juni 2012 for at drøfte hans fremtidige sundhedsfaglige virke. Det fremgår af indkaldelsen, at psykiateren ikke har overholdt aftaler med embedslægerne.

Sundhedsstyrelsens gennemgang af sagen viser, at psykiateren fortsat har børn i behandling for ADHD med mere, og fra maj til oktober 2011 har foretaget 73 ordinationer til børn og unge i alderen 10-17.

I indkaldelsen står der desuden, at "Deres speciallægeerklæringer indeholder (…) underlige konklusioner…" og "Deres behandling, journalføring og udfærdigelse af speciallægeerklæringer er udtryk for manglende omhu og samvittighedsfuldhed."

På mødet 29. juni oplyser psykiateren, at han nu er helt ophørt med at behandle børn og unge under 18 år.

I referatet fra mødet står der:

"I første omgang havde (psykiateren red.) misforstået Embedslægen, idet der var blevet sagt 'børn', hvorefter han i en periode havde ordineret til personer, der var fyldt 14 år."

"(Psykiateren red.) medgav, at han ikke havde sat sig særligt grundigt ind i Sundhedsstyrelsens faglige vejledning på området"

I referatet fremgår det desuden, at psykiateren ikke har indhentet udtalelser fra børnehaver og skolefritidsordninger, som han skal. Og at han heller ikke har indledt sin medicinske behandling af børn og unge mellem 14 og 18 år ved at tage puls og blodtryk og lytte til hjertet. Noget han også skal.

På mødet bliver psykiateren meddelt, at "Sundhedsstyrelsen ikke var trygge ved (psykiaterens red.) faglige virksomhed."

Herefter blev følgende aftalt:

"(Psykiateren red.) blev indskærpet ikke at behandle børn og unge under 18 år, en omlægning af hans praksis, som han meddelte, at han var i færd med at foretage."

Derudover blev psykiateren frataget retten til at ordinere centralstimulerende lægemidler som ADHD-medicinen ritalin til alle patienter uanset alder.

2013

8. maj 2013 Psykiateren får frataget sin autorisation midlertidigt.

Ingen kommentarer

Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.

DR Nyheder har valgt at efterkomme eks-psykiaterens ønske om at være anonym på grund af den hjerneskade, han har. Men vi har fået lov til at bruge dette billede af ham. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.

Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.

Og hvis du mener at have oplysninger i sagen, du gerne vil dele med os, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk Du kan også læse mere om sagen på vores temaside her.