Iværksættere: Ville ikke starte virksomhed i dag

Opfinderne af Dropbucket frygter, at en ny reform vil sætte en stopper for iværksætteri på universiteterne.

Marie Berggreen og Heiða Nolsøe har fået idéen til engangsskraldespanden Dropbucket, der bl.a. kan bruges på festivaler.

For tre år siden startede Marie Berggreen og Heiða Nolsøe på Danmarks Tekniske Universitet - DTU - på linjen Design og Innovation.

Allerede på første semester fik de en idé til en engangsskraldespand i pap til festivaler, hvor affald ofte er et stort problem. En idé som har kostet meget tid og mange kræfter, men også en idé der skulle vise sig at vende op og ned på deres liv.

Deres virksomhed hedder Dropbucket - og i dag, to år efter, står de med en millioninvestering, som gør det muligt for dem at leve af Dropbucket. Og den gode respons fra deres kunder har fået dem til at drømme om internationale markeder.

Afbryder deres uddannelse

Men de er sikre på, at de aldrig havde taget skridtet fra idé til produktudvikling, hvis fremdriftsreformen havde været aktiv, dengang de startede på første semester. Det siger Heiða Nolsøe:

- Jeg kan med 100 % sikkerhed sige, at vi ikke havde gjort det samme igen i dag. Studiefremdriftsreformen træder fuldt i kraft efter sommer, og består af en række politiske tiltag, der alle har til hensigt at nedbringe den gennemsnitlige studietid, så alle uddannelser fremover gennemføres indenfor den planlagte tidsramme.

Og på grund af reformens indtog, føler Marie og Heiða sig nu også nødsaget til at afbryde deres uddannelse på DTU, fordi de ikke længere har tid til at studere fuldtid. Det, synes de, er ærgerligt:

- Det unikke ved at gå på studie ved siden af virksomheden, er de ressourcer, der er at hente fra professorerne på DTU. De kan rådgive os specifikt om vores virksomhed, og det går vi glip af nu.

Universiteter modtager reform forskelligt

DTU's studiechef Jørgen Jensen deler bekymringen med de to studerende fra Dropbucket, men han frygter også for kvaliteten af uddannelsen, samt for de svageste elever:

- Jeg er bange for at svage elever, som tidligere ville være blevet glimrende ingeniører, nu vil knække nakken på den obligatoriske tilmelding på fuld tid.

Marie Berggreen og Heiða Nolsøe håber at kunne slå igennem i udlandet med Dropbucket.

På Danmarks IT-Universitet, ITU, er rektor Mads Tofte én af de få i universitetsverdenen, som har taget godt imod fremdriftsreformen. Han kan godt forstå bekymringerne fra et individuelt perspektiv, men samlet set mener han, at Danmark er bedre tjent med at lade pligter og rettigheder for de studerende gå hånd i hånd:

- 25 procent af landets universitetsstuderende studerer mindre end 25 timer om ugen - det er ikke holdbart, hverken hvis man vil starte videnstunge virksomheder eller have dygtige dimittender.

Underuddannelse er værre end mangel på fritid

Rektor Mads Tofte mener, at den nuværende tilstand på universiteterne, i langt højere grad end fremdriftsreformen, går udover de studerende. Den erfaring bygger han på 12 års dialog med alle ITU's studerende, som to gange om året får et personligt "fremdriftsbrev" fra deres rektor.

- Derfra har jeg lært, at størstedelen er flittige, en lille andel har det dårligt uanset, hvordan universitetet er, mens den tredje gruppe aflyser eksamen på grund af skiferie.

Fremdriftsreformen har skabt lovgivningsmæssige rammer, som gør det sværere for den sidste kategori at miste hensyn til balancen mellem rettigheder og pligter, understreger Mads Tofte.

Frygter reform vil koste tabte idéer

Marie og Heiða fra Dropbucket er ikke længere bekymret for deres fremtid, men er bekymret for, hvad fremdriftsreformen kommer til at koste i tabte idéer:

- Fremdriftsreformen vil skabe rigtig mange dygtige ingeniører, men alle de idéer, de får på studiet, vil aldrig blive til hverken produkter eller vækst i Danmark, fortæller de.

Man kan høre hele reportagen om Dropbucket og pigernes historie i P1 Orientering her.