Til daglig er Hanne Hvingelby hygiejnesygeplejerske i Vestjylland, men de seneste seks uger har hun sammen med 19 andre danskere hjulpet med at bekæmpe ebola-epidemiern i Sierra Leone.
Siden sygdommen på ny brød ud sidste år, er mere end 20.000 mennesker døde i Vestafrika. Blandt de hårdest ramte lande er Sierra Leone, hvor 3.300 mennesker har mistet livet til ebola. Her har sygdommen også ændret livet markant for de, der ikke er smittet.
- Folk rører ikke ved hinanden. Man går ikke rundt og krammer, heller ikke uden for behandlingscentrene. Det har gjort indtryk, fortæller Hanne Hvingelby.
Familier må ikke pleje patienter
Sierra Leone er et fattigt land, hvor sundhedssystemet er meget langt fra europæiske standarder. Og det betyder blandt andet, at patienter på sygehuset som regel bliver passet af deres familier.
- Sygeplejeskerne tager sig af det medicinske, og det er familien, der sørger for, at folk får mad og pleje - men det kan de jo ikke, når der er tale om ebola-patienter, for der kan familien ikke komme ind til patienterne. Det var der ikke nogen, der tog sig af, de vi startede.
Hanne Hvingelby havde blandt andet til opgave at lære det lokale sundhedspersonale, hvordan de ordnede alle de praktiske ting med patienterne.
Kun få timer i træk i sikkerhedsdragten
En typisk arbejdsdag for Hanne Hvingelhøj startede klokken otte og sluttede klokken 14. Men det var typisk kun korte tidsrum, hun tilbragte sammen med patienterne.
- Vi gik altid to ind til patienterne i 'red zone', som det hedder. Og en opgave varede typisk kun en time, fordi det bliver meget varmt at være der med alt sikkerhedsudstyret på.
Risikoen for at blive smittet var hele tiden til stede i Hanne Hvigelbys arbejde.
- Når man arbejder i sundhedsvæsenet i Danmark kan man godt springe en frokokst over eller blive ti minutter længere, men her skulle man hele tiden følge procedurerne af hensyn til sikkerheden.
- Der var fest, når folk blev udskrevet
Hanne Hvigelhøj oplevede mange patienter, der ikke overlevede ebolaen.
- Det gør jo indtryk at se folk, der er så syge. De gør indtryk, at der er situationer, hvor der ikke er noget at gøre, fortæller hun.
- Det er ikke alt, man kan vende til noget positivt - der kommer ikke noget godt ud af, at folk får ebola.
Men der var alligevel lyspunkter for personalet.
- Det er jo ikke er alle, der dør af det. Og det er jo en fest, når der er én, der bliver udskrevet, siger Hanne Hvigelby.
Frygter, at det gentager sig
Antallet af nye smittede med ebola er faldet kraftigt i Vestafrika, og i både Senegal og Nigeria er sygdommen så godt som udryddet. Men Hanne Hvingelby frygter, at sygdommen nemt kan komme igen.
- Det bliver den helt store opgave for de vestlige lande nu: at hjælpe landene i Vetsafrika til at forebygge et nyt udbrud, siger hun.
Hanne Hvingelby har været med på det første hold af danske sundhedspersonale i Sierra Leone. Nu overtager hold nummer to.