Bedre Psykiatri: Behov for akut kriseberedskab til psykiaters patienter

Tidligere patienter hos hjerneskadet psykiater kan udvikle traumer, hvis de er blevet fejlbehandlet. Derfor bør Region Midtjylland tilbyde hjælp med det samme, mener landsforeningen Bedre Psykiatri.

Her er nogle af de hundredvis af mennesker, der har været patienter hos den hjerneskadede psykiater. (Foto: © DR/Privat, DR)

Region Midtjylland har et stort ansvar for at tage sig af de mennesker, der har været patienter hos en hjerneskadet, vestjysk psykiater.

Sådan lyder det fra Thorstein Theilgaard, generalsekretær i Bedre Psykiatri, landsforeningen for pårørende til psykisk syge.

- De skal smide, hvad de har i hænderne og finde ud af, hvem har været i kløerne på den her psykiater og få dem kontaktet hurtigst muligt med et kriseberedskab, siger han.

Involveret i dødsfald Reaktionen fra Bedre Psykiatri kommer, efter at DR Nyheder har kunnet fortælle, at den nu tidligere psykiater har været involveret i dødsfald og flere alvorlige fejlbehandlinger, inden Sundhedsstyrelsen fratog ham hans autorisation midlertidigt i maj 2013.

Trods en svær hjerneskade fik psykiateren lov til at praktisere i mere end ni år og behandlede hundredvis af patienter - hovedsageligt i Region Midtjylland.

Det skete, selvom Sundhedsstyrelsens embedslæger fra 2004 og frem fik mere end 20 alvorlige indberetninger om psykiateren fra både patienter, pårørende, læger, misbrugscentre og kommuner.

I indberetningerne er der blandt andet advarsler om alvorlige fejlbehandlinger, og om at psykiateren stiller diagnoser for hurtigt, uddeler medicin med løs hånd og ofte i for høje doser.

- Kan forværre sygdom

Flere tidligere patienter og pårørende kan være urolige over, om de er blevet fejlbehandlet, mener Thorstein Theilgaard.

Derfor kan det have alvorlige konsekvenser, hvis Region Midtjylland ikke griber ind, vurderer han:

- Vi må jo i Danmark have tillid til sundhedspersonerne, og når det så meget ulykkeligt viser sig, at det kunne vi ikke, skal der samles op på det meget, meget hurtigt. Det er meget angstprovokerende og kan - især hos mennesker, der er syge i forvejen - udløse alvorlige traumer og forværre sygdommen.

Udover et akut kriseberedskab skal tidligere patienter tilbydes en ny vurdering af den behandling og diagnose, de har fået stillet af eks-psykiateren, lyder det fra Bedre Psykiatri.

Toppen af isbjerget

Bedre Psykiatri står ikke alene med vurderingen af, at flere af psykiaterens tidligere patienter er blevet fejlbehandlet.´

Overlæge og professor i psykiatri ved Aarhus Universitetshospital, Poul Videbech, har set på sagen for DR Nyheder og vurderer, at langt fra alt har set dagens lys.

- Jeg er overbevist om, at det her er toppen af isbjerget. Jeg tror, at der er masser af mennesker, der har fået dårlig rådgivning og som er blevet skubbet i den forkerte retning, siger han

Kontakt din læge

I Region Midtjylland mener andennæstformand i Regionsrådet, Anne V. Kristensen (V) også, at de tidligere patienter hos den hjerneskadede psykiater skal have direkte besked og tilbud om hjælp, men som udgangspunkt har Region Midtjylland hverken planer om at iværksætte et kriseberedskab eller om at tage kontakt til psykiaterens tidligere patienter.

Lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Per Jørgensen, oplyser til DR Nyheder, at regionens praktiserende læger er blevet orienteret om, at psykiateren er blevet frataget sin autorisation.

Ellers afventer regionen, om Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er behov for særlige tiltag i forhold til tidligere patienter hos psykiateren.

Derfor skal man selv tage fat i sin praktiserende læge, hvis man er urolig og har mistanke om, at man er blevet fejlbehandlet af psykiateren.

- Hvis der er patienter, der er usikre eller utrygge ved den behandling, de har fået, bør de tage kontakt til deres praktiserende læge, som så sammen med patienten kan finde ud af, om der er behov for nærmere udredning og vurdering på en psykiatrisk afdeling, skriver Per Jørgensen til DR Nyheder.

Mejlhedes patienter fik brev Det er ikke første gang, at en region skal tage stilling til, hvad de skal gøre i forhold til borgere, der kan være blevet fejlbehandlet af en psykiater.

I april 2013 afdækkede DR Nyheder sagen om en af Danmarks travleste psykiatere, den nordjyske psykiater Arne Mejlhede, som i årevis havde fejlbehandlet patienter, uden at Sundhedsstyrelsen greb ind.

I første omgang tilbød Region Nordjylland at give tidligere patienter hos Arne Mejlhede en ny psykiatrisk vurdering, hvis de selv opsøgte det.

Men efter pres fra bl.a. Bedre Psykiatri lovede regionen i november 2013 at skrive direkte ud til Mejlhedes tidligere patienter.

- Regionens ansvar

Det skete, efter at administrerende direktør i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, havde understreget regionens ansvar. Til DR Nyheder skrev hun dengang:

"Sundhedsstyrelsen oplyser, at regionerne har behandlingsansvaret i forhold til patienterne, og at det er regionens ansvar at sikre, at deres patienter får stillet en korrekt diagnose."

"Hvis regionen mener, at der er begrundet tvivl om, hvorvidt patienter har fået en korrekt diagnose, må regionerne vurdere, hvordan og i hvilket omfang de vil kontakte patienterne. Sundhedsstyrelsen er i dialog med Region Nordjylland med henblik på at afklare det videre forløb."

Der gik dog yderligere næsten tre måneder, før brevene lå i postkassen hos Mejlhedes patienter i januar 2014 - ni måneder efter, at historien var kommet ud.

Sundhedsstyrelsens svar

DR Nyheder har bedt Sundhedsstyrelsen svare på en række spørgsmål i sagen, herunder om hvorfor den ikke greb ind og stoppede psykiateren langt tidligere end det skete.

Sundhedsstyrelsen har afvist at stille op til et interview men har sendt et skriftligt citat fra konstitueret enhedschef Anne-Marie Vangsted:

"Sundhedsstyrelsen fratog den 8. maj 2013 (psykiateren red.) hans autorisation midlertidigt under henvisning til § 8, stk. 1 (overhængende fare). Sagen vedr. (psykiateren red.) permanente autorisationsfratagelse ligger for tiden i Retslægerådet, der i medfør af autorisationslovens § 9,stk. 2, skal udtale sig inden en evt. sag anlægges."

"På grund af sagens karakter og hensynet til beskyttelse af personfølsomme oplysninger kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere yderligere på sagen."

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her. Og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk