December måned 2010 skulle have været et vendepunkt i den dengang 37-årige efterskolelærer Carsten Ostersens liv.
Han havde længe kæmpet med søvnproblemer, været rastløs og følt sig ude af stand til at passe sit arbejde. Opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD gjorde det svært for ham at overskue tilværelsen, og han tog alt for meget medicin for at komme igennem hverdagen. Derfor blev han henvist til en psykiater.
- Jeg husker tiden som en periode, hvor jeg var meget stresset. Jeg havde meget svært ved at hænge sammen, siger han i dag.
Carsten Ostersen blev henvist til en vestjysk psykiater, der skulle regulere hans medicinforbrug og få ham på ret køl igen. Men det skulle snart vise sig, at behandlingen endte med at få den modsatte effekt.
Advaret om hjerneskade i 2004 Allerede ved første konsultation får Carsten Ostersen mistanke om, at noget ikke er helt, som det skal være.
- Han virkede meget forvirret. Han kunne ikke finde filerne om mig på computeren, og han kunne hverken gemme eller printe ud. Han var meget lidt nærværende, fortæller han.
Hvad, Carsten Ostersen dengang ikke ved, er, at psykiateren er hjerneskadet. Det har Sundhedsstyrelsen vidst siden 2004, hvor de modtog en indberetning fra hans daværende chef, der advarede om, at psykiateren ikke længere var i stand til at arbejde selvstændigt.
Siden er der kommet stribevis af indberetninger fra kommuner, misbrugscentre og læger. Alligevel har han stadig en almindelig privat praksis, da Carsten Ostersen møder op for at få hjælp.
- Det er jo en mand, der har mistet sin egen dømmekraft. Og Sundhedsstyrelsen har ikke været den dømmekraft, der skulle være, siger han i dag om forløbet.
'Jeg troede, jeg skulle dø'
Langt det meste af tiden hos psykiateren går med åndedrætsøvelser. Carsten Ostersen skal forestille sig en stor slange, der langsomt arbejder sig op langs rygsøjlen og spreder energier ud i kroppen.
Behandlingen skræmmer ham så meget, at han efter hver konsultation kører forbi lærerværelset på den efterskole, hvor han arbejder. Han er nødt til at tale med nogle kollegaer om sine oplevelser.
- Jeg følte mig åndeligt voldtaget. Man er i en situation, hvor man er patient og har det af helvede til, og så føler man, at man bliver ført af en blind. Det gjorde mig rigtig utryg, siger han.
Overmandet af angst
Åndedrætsøvelserne er langt fra det eneste, der gør Carsten Ostersen utryg. Han får også store mængder medicin, der giver ham angst.
En dag, han er ude at køre, bliver han så skræmt, at han er nødt til at stoppe ind ved vejkanten. Han slukker motoren, stiger ud og læner sig op ad bilen. Så bryder han grædende sammen.
- Jeg er så bange. Jeg vil beskrive det som et angstanfald. Jeg turde ikke leve – jeg turde ikke være. Jeg troede, jeg skulle dø, siger han.
Bekymret for andre patienter
Efter episoden opdager en privatpraktiserende læge, at Carsten Ostersen er fejlmedicineret. Han råder ham til straks at stoppe hos psykiateren og henviser ham i stedet til distriktspsykiatrien i Herning, hvor han begynder et behandlingsforløb.
Her får det lokale ADHD-team styr på medicinudskrivningerne, og angsten forsvinder.
Men selvom efterskolelærerens tilværelse langsomt begynder at hænge sammen igen, kan han ikke slippe tanken om, at der stadig er andre personer, der opsøger psykiateren for at få hjælp.
Derfor klager han til Patientombuddet, en uafhængig klageinstans under Sundhedsministeriet.
- Jeg vidste, at der var mindst en af mine elever, som havde konsultationer hos ham. Jeg følte, hans behandling var et overgreb på mig, og jeg kunne slet ikke have tanken om, at han også kunne behandle mine elever med de konsekvenser, det kunne få, siger han.
En prøveklud
Det tager Carsten Ostersen mere end et års tilløb at sende klagen af sted.
- Jeg følte mig som en prøveklud i hans medicinske kludetæppe. Der går så lang tid, fra man står i den situation, hvor man er helt nede, til man har energien til at komme med kritik.
- Det ripper jo også op i nogle følelser, som man er usikker på. En historie, som man er flov ved. Man skammer sig over, at man ikke kunne gennemskue det – man skammer sig over ens manglende dømmekraft, fortæller han.
Dødsfald og alvorlig fejlbehandling Da Carsten Ostersen klager over sin behandling i juli 2012, har psykiateren været involveret i dødsfald og flere alvorlige fejlbehandlinger. Men der går endnu et år, før Sundhedsstyrelsen midlertidigt fratager psykiateren hans autorisation.
- Man føler, at man slår i en dyne. Det var meget frustrerende at komme med den klage, og der så ikke sker noget.
- Bare arbejdet med at udfylde sådan nogle papirer er jo nok til at få en til at give op på forhånd, siger han.
'Ikke værdig'
I dag arbejder Carsten Ostersen på Mølltrup Optagelseshjem nær Herning, hvor han hjælper tidligere alkoholikere og misbrugere.
Forløbet hos den hjerneskadede psykiater satte han punktum for i december 2013, da myndighederne efter halvandet års ventetid tog stilling til hans klage.
Til Carsten Ostersens ærgrelse mener Patientombuddet ikke, at det var forkert af psykiateren at give ham åndedrætsterapi. Til gengæld giver de ham medhold i, at han blev fejlbehandlet. I afgørelsen skriver de, at psykiaterens behandling var under normen for anerkendt faglig standard, og at de på den baggrund finder grundlag for at kritisere psykiateren.
I dag begriber Carsten Ostersen ikke, hvorfor psykiateren ikke blev stoppet, længe inden han selv fik brug for hjælp.
- Det skriger jo til himlen, at der ikke er nogen, der har tænkt.
Carsten Ostersen tøver.
- Det er så svært for mig at få sagt – at der ikke er nogen, der har tænkt, at han ikke var sin plads værdig. For det er jo det, han ikke var. Han var jo ikke i stand til at varetage den situation, han skulle have.
Ingen kommentarer
Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.
Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.
Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.
Sundhedsstyrelsens svar
DR Nyheder har desuden bedt Sundhedsstyrelsen svare på en række spørgsmål i sagen, herunder om hvorfor den ikke greb ind og stoppede psykiateren langt tidligere end det skete.
Sundhedsstyrelsen har afvist at stille op til et interview men har sendt et skriftligt citat fra direktør med særligt ansvar for tilsyn, Anne-Marie Vangsted:
"Sundhedsstyrelsen fratog den 8. maj 2013 (psykiateren red.) hans autorisation midlertidigt under henvisning til § 8, stk. 1 (overhængende fare). Sagen vedr. (psykiateren red.) permanente autorisationsfratagelse ligger for tiden i Retslægerådet, der i medfør af autorisationslovens § 9,stk. 2, skal udtale sig inden en evt. sag anlægges."
"På grund af sagens karakter og hensynet til beskyttelse af personfølsomme oplysninger kan Sundhedsstyrelsen ikke kommentere yderligere på sagen."
Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk
Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.