Sundhedsstyrelsen hemmeligholdt afslørende dokumenter om hjerneskadet psykiater

Sundhedsstyrelsen tilbageholdt vigtige papirer om sit tilsyn med hjerneskadet psykiater. Det var i strid med loven, lyder afgørelse fra Folketingets Ombudsmand

Else Smith har været administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen siden 2011. Hun kom fra en stilling som chef for Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen, som hun besad fra 2004 til 2010. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

DR Nyheder skulle omkring Folketingets Ombudsmand, før Sundhedsstyrelsen udleverede en række afslørende dokumenter i sagen om den hjerneskadede psykiater.

Sundhedsstyrelsen hemmeligholdt dokumenterne, da DR Nyheder søgte aktindsigt i flere omgange, men styrelsen blev senere underkendt af Ombudsmanden.

Det ser ikke godt ud, lyder det fra en offentlighedsekspert:

- Sundhedsstyrelsen har brudt offentlighedsloven. Det er det, Ombudsmanden markerer med sin kritik, siger Oluf Jørgensen, der er mediejurist og offentlighedsrådgiver på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Alvorlige indberetninger Oluf Jørgensen har set de 17 dokumenter, som Sundhedsstyrelsen udleverede efter Ombudsmandens kritik.

- Der er en række alvorlige indberetninger fra kommuner, læger, psykiatere og andre professionelle, som gør Sundhedsstyrelsen opmærksom på mystiske forhold ved psykiaterens virksomhed, siger Oluf Jørgensen.

Han mener, at oplysningerne er vigtige for offentligheden.

- Offentligheden har ret til at kontrollere Sundhedsstyrelsens arbejde og vurdere, om den lever op til sit ansvar som tilsynsmyndighed i forhold til de alvorlige indberetninger, den har fået gennem mange år, siger Oluf Jørgensen.

"Personfølsomme oplysninger" DR Nyheder søgte aktindsigt i sagen i maj 2013 og bragte fra begyndelsen af juni flere indslag om sagen på baggrund af de dokumenter, som Sundhedsstyrelsen udleverede.

Men da Sundhedsstyrelsen sendte en redegørelse om sagen til Sundhedsministeriet, kom DR Nyheder på sporet af, at styrelsen måtte holde dokumenter skjult.

Redegørelsen omtalte en række indberetninger om psykiateren, som Sundhedsstyrelsen ikke havde udleveret til DR, og som heller ikke fremgik af de aktlister, der var udleveret.

Herefter søgte DR Nyheder igen aktindsigt, men Sundhedsstyrelsen afslog med henvisning til, at der var tale om personfølsomme oplysninger "af en sådan karakter - og i et sådant omfang - at dokumenterne må undtages i deres helhed".

En afgørelse, som Sundhedsministeriet bakkede op, da DR indgav en klage til ministeriet.

Styrelsen bøjer sig Men afslaget blev underkendt af Folketingets Ombudsmand, som DR indbragte sagen for. Ombudsmanden skrev i en foreløbig afgørelse 14. juni, 2014, at Sundhedsstyrelsen og ministeriet efter hans opfattelse ikke kunne undtage materialet i dets helhed.

En måned efter udleverede Sundhedsstyrelsen så 17 dokumenter og to aktlister og beklagede, at den ikke tidligere havde givet aktindsigt i dokumenterne. Der var da gået fjorten måneder siden DR Nyheder bad om aktindsigt.

Oluf Jørgensen betegner Ombudsmandens afgørelse som "klar". Og efter at have læst de 17 dokumenter, vurderer Oluf Jørgensen, at der ikke var hold i Sundhedsstyrelsens begrundelse for at tilbageholde dem.

Begrundelsen holdt ikke

- Der er ikke oplysninger af personfølsom art i dokumenterne. Der fremgår ikke noget om psykiaterens egen sygdom, og de få steder, hvor der har stået noget der kunne identificere patienter, har man kunnet strege det ud. Så begrundelsen holdt ikke, siger Oluf Jørgensen.

Ifølge Oluf Jørgensen må Sundhedsstyrelsen ikke udlevere oplysninger om psykiaterens sygdom eller oplysninger, der kan identificere patienter. Men offentligheden har ret til indsigt i det, der vedrører både psykiaterens og Sundhedsstyrelsens arbejde.

En af de indberetninger, som DR i første omgang ikke fik aktindsigt, var en henvendelse fra en af psykiaterens patienter, der var foruroliget over et hjemmebesøg, hun havde haft af psykiateren i oktober 2010.

- Det er en beskrivelse af, hvordan en patient har oplevet psykiaterens virke som psykiater. Derfor er det relevant, og derfor skal der gives aktindsigt i den, siger Oluf Jørgensen.

Ubesvarede spørgsmål

Inden Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen, fik DR Nyheder aldrig oplyst fra Sundhedsstyrelsen at den havde en særskilt sag på psykiateren, hvor de sytten dokumenter var opført.

Og styrelsen udleverede ikke nogen aktliste, der viste at dokumenterne fandtes, selvom den kendte til dokumenterne og beskrev dem i sin redegørelse til Sundhedsministeriet i juni 2013.

Hvad Folketingets Ombudsmand mener om dét, vides ikke. Han skriver til DR Nyheder, at han ikke kan fremsende en kopi af sin endelige redegørelse i sagen, fordi den indeholder en række fortrolige oplysninger.

Uoverskuelig journalisering

I sagen om psykiateren har DR Nyheder fået hel eller delvis aktindsigt i i alt fjorten enkeltstående sager om psykiateren.

Sundhedsstyrelsen har ikke oprettet nogen overordnet sag, som rummer alle dokumenter om psykiateren, og med en aktliste som ville vise alle dokumenter der fandtes om ham.

Den måde at journalisere på er fornylig blevet kritiseret af Kammeradvokaten i en rapport om Sundhedsstyrelsens sagsbehandling. Ifølge Kammeradvokaten har Sundhedsstyrelsen selv tilkendegivet over for ham, at måden at journalisere på "har medført praktiske problemer med at bevare overblikket" i komplekse sager.

Kammeradvokaten anbefaler, at Sundhedsstyrelsen fremover opretter én overordnet sag per sundhedsperson. Derved, påpeger han i rapporten, kan man også besvare aktindsigtsanmodninger mere effektivt.

Sag giver alvorlig mistanke

Hvad der er baggrunden for at Sundhedsstyrelsen ikke udleverede de sytten dokumenter om psykiateren i første omgang, selvom den havde fundet dem frem og omtalte dem i en redegørelse til Sundhedsministeriet, véd offentlighedseksperten Oluf Jørgensen ikke.

- Det kan jo være, at Sundhedsstyrelsen ikke kender offentlighedsloven tilstrækkeligt. Men jeg sidder tilbage med en alvorlig mistanke om at Sundhedsstyrelsen har forsøgt at undgå offentlig kritik, og derfor har de hemmeligholdt dokumenter, så længe den gik, siger Oluf Jørgensen.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at udtale sig om sagen, men henviser til, at sundhedsminister Nick Hækkerup.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.