Tidligere patient: Hjerneskadet psykiater opsøgte mig med rocker-typer

Anitha Hedelund Jessen var patient hos hjerneskadet psykiater og kalder det grotesk, at Sundhedsstyrelsen lod ham praktisere i flere år trods bekymrende indberetninger fra hende og andre.

En tirsdag i september 2010 ringede Anitha Hedelund Jessen til embedslægerne i Midtjylland for at slå alarm.

Hun var utryg, efter at hendes psykiater tre dage tidligere endnu engang havde opsøgt hende hjemme hos hende selv uden varsel. Han kom forbi, selvom hun havde frabedt sig hjemmebesøg og egentlig var blevet henvist til en anden psykiater.

Da psykiateren dukkede op på gårdspladsen i Nordjylland, havde Anitha Hedelund Jessen og hendes kæreste gæster. Hun måtte derfor ufrivilligt sætte sine venner ind i, hvad der foregik.

- Jeg bliver selvfølgelig sådan lidt pinligt berørt over situationen, siger hun i dag.

Medicin til overs Under mødet spurgte psykiateren ind til, om Anitha Hedelund Jessen stadig havde noget medicin liggende, fortæller hun.

Forinden var hun stoppet med at tage den medicin, psykiateren havde ordineret, fordi hun mente, at der var for store bivirkninger.

- Jeg føler, at han indikerer, at nogle af hans andre patienter skal have den medicin, han har ordineret til mig. Det, synes jeg, er meget mærkeligt.

- Så siger jeg til ham: Er du klar over, at det, du sidder og foreslår mig, er pisseulovligt?

På gensyn i gangster-bil Psykiateren fik ikke noget medicin, men da han tog af sted, kunne hans bil ikke starte. Han bad derfor Anitha Hedelund Jessen om at køre sig til en tankstation i nærheden. Hun undrede sig over, hvorfor han ville sættes af der, men gav ham et lift, fortæller hun.

(Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Da hun havde været hjemme igen omkring et kvarter, dukkede psykiateren atter op. Nu med to store, sorte varebiler med alufælge og en anhænger bag på.

I embedslægernes notat om Anitha Hedelund Jessens telefoniske indberetning står der, at hun beskriver bilerne som "gangster-biler". Videre står der:

"Ud trådte nogle store mænd af rockertype med dårlige tænder og store kæder."

Anitha Hedelund Jessen spurgte dem, om de kom fra værkstedet? Det svarede de nej til.

Frygten "Rocker-typerne" baksede psykiaterens bil op på ladet af en af de store biler. Anitha Hedelund Jessen fandt det mærkværdigt og upassende, at psykiateren kom ud til hende som patient med sådan nogle mennesker og fortalte psykiateren, at han ikke skulle komme igen.

Da de var kørt, blev Anitha Hedelund Jessen bange for, om de mennesker nu muligvis troede, at hun lå inde med medicin, og hun blev bekymret for, om de kunne finde på at vende tilbage.

- Jeg har ikke lige lyst til at være stemplet som en person, der har medicin liggende, som er en del værd på det sorte marked. Der bliver jeg lidt nervøs, husker hun.

Derfor tog hun fat i embedslægerne. I deres notat kan man læse, at Anitha Hedelund Jessen i telefonen har sagt:

"Jeg siger bare Fuck mand, hvis den mand behandler børn".

Ingen besked til politiet Da hun ringede til embedslægerne, regnede Anita Hedelund Jessen med, at episoden ville få konsekvenser for psykiateren.

- Jeg har en forventning om, at de tager hånd om de patienter, der er hos ham, siger hun.

Speciallæge i psykiatri og misbrugsekspert, Henrik Rindom, har set på sagen, og han er enig i, at henvendelsen skulle tages alvorligt.

- En sådan indberetning burde jo direkte føre til, at man bad politiet efterforske sagen og så lave en politianmeldelse, siger han.

Uanmeldte besøg er ikke tilladt

Samtidig fastslår Anne Lindhardt, der er formand for Psykiatrifonden, at psykiatere som hovedregel ikke må komme på uanmeldte besøg hos nuværende og tidligere patienter - medmindre patienten for eksempel er selvmordstruet.

- Patienter bor, hvor de bor, og man har sådan set ikke nogen adkomst til at gå ind i deres hjem. Så hvis man ikke har aftalt på forhånd, at man må komme uanmeldt, må man ikke, siger hun.

Men episoden blev tilsyneladende ikke undersøgt nærmere. I telefonen blev Anitha Hedelund Jessen anbefalet, at hun skulle kontakte politiet, hvis der dukkede nogen op igen, eller hvis hun blev udsat for trusler.

Og så fik hun at vide, at hun fremover kun skulle lade sig behandle hos den anden psykiater, som hun nu var blevet henvist til.

Bekymrende indberetninger Det viser sig, at Anita Hedelund Jessens henvendelse til embedslægerne kun er en af mange bekymrende indberetninger om psykiateren.

Fra 2009 og frem har Sundhedsstyrelsen modtaget mere end 20 alvorlige underretninger om psykiateren fra patienter som Anitha Hedelund Jessen, men også fra læger, pårørende og kommuner.

Indberetningerne handler blandt andet om, at psykiateren udskrev medicin med alt for løs hånd, ofte i for høje doser, at han ikke havde styr på diagnoserne, og at han behandler børn, selvom han ikke må.

Advarslerne kom oveni en viden om, at psykiateren tilbage i 2002 pådrog sig en svær hjerneskade, og at både hans arbejdsgiver dengang og flere speciallæger vurderede, at han ikke var i stand til at arbejde selvstændigt.

- Det må være løgn Der gik to et halvt år, fra Anitha Hedelund Jessens indberetning til Sundhedsstyrelsen fratog psykiateren hans autorisation - i første omgang for to år.

Anitha Hedelund Jessen kalder det grotesk, at psykiateren fik lov til at agere i ni år med en svær hjerneskade.

- Man tror jo, at det er løgn, siger hun og er forundret over, at det kan ske i et velfærdssamfund som det danske.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på alle de patienter, der har været igennem hans virke. Skrøbelige mennesker, som har haft brug for hjælp, som vi i det her samfund gerne skulle tage hånd om, men som vi ikke formår - åbenbart.

Nej til aktindsigt Sundhedsstyrelsen nægtede i første omgang at udlevere Anitha Hedelund Jessens henvendelse og andre bekymrende indberetninger om psykiateren til DR Nyheder, så offentligheden kunne få indsigt i, hvad der er foregået.

Siden har ombudsmanden så fastslået, at det var ulovligt at hemmeligstemple dokumenterne, og derfor kan DR Nyheder nu fortælle Anitha Hedelund Jessens historie og give indblik i nogle af de kritisable patientforløb hos psykiateren.

Anitha Hedelund Jessen synes, at det er "langt ude", at Sundhedsstyrelsen har villet holde oplysningerne for sig selv:

- Man har måske en interesse i at skjule sin inkompetence. Hvad skulle det ellers være, siger hun.

Mediejurist og offentlighedsekspert, Oluf Jørgensen, har kigget på sagen, og han har mistanke om det samme.

- Det kan jo være, at Sundhedsstyrelsen ikke kender offentlighedsloven tilstrækkeligt. Men jeg sidder tilbage med en alvorlig mistanke om, at Sundhedsstyrelsen har forsøgt at undgå offentlig kritik, og derfor har de hemmeligholdt dokumenter, så længe den gik, siger han.

- Lyt til psykisk syge

Anita Hedelund Jessen er i dag 38 år, har droppet medicinen og har startet sit eget rengøringsfirma.

(Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Hun er ikke længere psykiatrisk patient - men ønsker at Sundhedsstyrelsen havde lyttet til hende - dengang hun var. Og hun håber, at de fremover vil blive bedre til at handle aktivt på bekymrende indberetninger - også dem, der kommer fra psykisk syge.

- Der er jo ingen, der tror på en psykiatrisk patient, der kommer og siger "min psykiater er skingrende sindssyg". Det kan man jo godt forstå, men det er bare uhyggeligt, fordi når der bliver sagt noget, så bør der måske virkelig være grund til at lytte.

Ingen kommentarer

Den tidligere psykiater ønsker ikke at udtale sig i et interview til DR Nyheder om sagen eller om den omfattende kritik, der i øvrigt er rejst imod ham for hans arbejde som psykiater.

Det begrunder han med hensynet til sin familie og med bekymring for, at sagen vil skade det yoga- og meditationscenter, han er i gang med at opbygge.

DR Nyheder har valgt at efterkomme eks-psykiaterens ønske om at være anonym på grund af den hjerneskade, han har. Men vi har fået lov til at bruge dette billede af ham. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Hans autorisation som psykiater træder i kraft igen 8. maj i år - med mindre Sundhedsstyrelsen forinden har indbragt sagen for en domstol.

Du kan læse mere om sagen på vores temaside her, og hvis du mener at have oplysninger i sagen, hører vi gerne fra dig på psykiatri@dr.dk

Hvis du har mistanke om, at du er blevet fejlbehandlet af den hjerneskadede psykiater fra Vestjylland, skal du kontakte din praktiserende læge. Det oplyser Region Midtjylland til DR Nyheder.