Lærerne flygter fra folkeskolen.
Efter skolereformen og den omstridte lov om arbejdstidsregler trådte i kraft efter sommerferien 2014 har hver 10. lærer sagt farvel til folkeskolen. Det er en stigning på 30 procent på bare et år.
Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor fra oktober 2013 til oktober 2014. Og de overrasker lærernes formand, Anders Bondo Christensen.
- Det er ganske overraskende. De her tal dokumenterer, hvor alvorlig situationen er, siger formanden for Danmarks Lærerforening til DR Nyheder.
- Man har som lærer ansvaret for en stor gruppe elever, og man føler, at man ikke kan gøre det godt nok. Det er frustrerende, og derfor forlader mange folkeskolen, mener han.
KL afviser snak om lærerflugt
Men Michael Ziegler (K), der er formand for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) og blev landskendt som chef-forhandler for KL under lærerkonflikten i foråret 2013, afviser, at der er et problem.
- Det kan lyde dramatisk. Men hvis man stiller tallene op, som vi plejer, er der tale om 10,9 lærere ud af 100, hvor det året før var 8,4, forklarer han til DR Nyheder.
- Derfor er det bestemt ikke en dramatisk stigning, og jeg er heller ikke overrasket. Det er Danmarkshistoriens største reform af den danske folkeskole. Det sker altid efter reformer, at nogen finder ud af, den ikke er noget for dem, mener Michael Ziegler.
Unge lærere skrider fra skolen
Det er specielt de 35-45-årige, der vender ryggen til katederet, viser de nye tal. Og det bekymrer lærernes formand.
- Det er jo lærere midt i deres gerning, der forlader skolen, og derfor kommer vi til at mangle dem i lang tid fremover, siger Anders Bondo Christensen til DR Nyheder.
Ifølge formanden for Danmarks Lærerforening har 41 kommuner problemer med at rekruttere lærere. Men det afviser Michael Ziegler fra KL.
- Der er over en bred kam ingen problemer med at rekruttere lærere ude i de danke kommuner. Men der er steder som landdistrikter og bestemte fag som tysk, hvor der er udfordringer, siger Michael Ziegler til DR Nyheder.
En undersøgelse fra KL fra oktober-november 2014 viser, at i 95 ud af 98 kommuner oplever fire procent store problemer med at rekruttere nye lærere.
37 procent oplever rekrutteringsproblemer i nogen grad, mens 54 kommuner ikke oplever problemer.
- Jeg kan slet ikke genkende det billede
Anders Bondo Christensen mener stadig, at der efter reformen mangler muligheder for at skabe en undervisning af eleverne, som lærerne kan være bekendt.
Men endnu en gang afviser KL lærerformandens frygt.
- Jeg kan ikke genkende det billede, Anders Bondo tegner af den danske folkeskole. Elever og forældre er godt tilfredse, og det, jeg hører, er, at det fungerer godt, siger KL's chef-forhandler fra lærerkonflikten, Michael Ziegler, til DR Nyheder.
- Men der er naturligvis mange gode erfaringer, vi kan samarbejde om at brede ud til alle 98 danske kommuner, medgiver han.