De tiltalte i sagen om vold på opholdsstedet Solhaven er alle frifundet.
Det er netop blevet læst op i Retten i Aalborg, hvor alle siddepladser var optagede og mere end 100 tilhørere var mødt op. Dommen blev mødt med klapsalver blandt mange af de fremmødte.
Retsformand Poul Erik Nielsen lagde til grund, at der ikke var sikre beviser for de mange voldsforhold.
Anklagemyndigheden har nu 14 dage til at anke dommen.
12 ansatte tiltalt
Lederen af opholdsstedet Solhaven i Farsø, Søren Virenfeldt, og 11 af hans tidligere ansatte var tiltalt for vold mod 25 unge, der har været anbragt på Solhaven, over en årrække.
De var tiltalt efter straffelovens paragraf for grov vold, §245, men er nu altså alle frifundet.
Overgrebene bestod ifølge anklageskriftet i knytnæveslag, knæ i skridtet, greb om halsen og en lang række andre forhold
Virenfeldt var endvidere tiltalt for ulovlig tvang, som ifølge anklageskriftet bestod i at tilbageholde en dreng under trussel om vold.
Sagen flere år på vej
Sagen startede i juni 2011, da Vesthimmerlands Kommune anmeldte en række sager om vold til Nordjyllands Politi.
Det blev offentligt kendt, da 21 Søndag først i 2012 bragte historien om anmeldelsen og om, at kommunen førte skærpet tilsyn med opholdsstedet. Her fortalte flere unge om personalets brug af magt.
En henvendelse fra Børnerådet gav mere næring til anmeldelsen. Flere unge, der tidligere havde været anbragt på Solhaven, havde fortalt om overgreb. Solhavens stifter og forstander Søren Virenfeldt blev sammen med 11 ansatte sigtet for vold og sendt på orlov.
Først i marts 2013 var Nordjyllands Politi klar med anklageskriftet. De blev tiltalt for 66 tilfælde af grov vold, som knytnæveslag, halsgreb og knæspark mod 21 unge. Ifølge anklagerne har de tiltalte tydeligt overskredet grænserne for lovlig brug af magt og overtrådt straffeloven.
Gik fra succes til konkurs
I Solhavens storhedstid havde institutionen 250 ansatte, og var hyldet som et et af de eneste steder, der kunne bringe særligt hårdt belastede unge på ret kurs igen.
Men antallet af unge skrumpede - både fordi kommunerne generelt var mere tilbageholdende med at sende unge på institution og på grund af den verserende sag.
Med lønudbetalinger til en række ansatte, der var sendt på orlov, gik den ikke længere i august 2013. Solhaven gik konkurs få dage før retssagen skulle starte.
Dommen skulle være faldet i januar sidste år, men er udsat flere gange. Alle 12 har nægtet sig skyldige.