Sagen om påstået vold på Solhaven har givet dønninger

I dag bliver sagen om Solhaven afgjort. Den har fået pædagoger og ledere på opholdssteder og institutioner til at diskutere brug af magt.

I dag bliver det afgjort, om lederen på opholdsstedet Solhaven og 11 ansatte har begået vold mod de unge. (© DR)

Retten i Aalborg afgør i dag, om chefen på opholdsstedet Solhaven og 11 ansatte i en stribe tilfælde har begået vold mod anbragte unge.

Straffesagen er helt usædvanlig, og uanset dommens resultat har sagen allerede haft betydning over hele landet.

Rundt omkring på andre opholdssteder og institutioner har ansatte og ledere diskuteret brugen af magt.

Øget fokus på faglighed

- Den har givet anledning til overvejelser og drøftelser, siger Geert Jørgensen, der er direktør for de private sociale tilbud, LOS.

Det samme siger man i Socialpædagogernes Landsforbund.

- Sagen har ført til et øget fokus på faglighed og kompetence blandt andet på opholdssteder, siger formanden, Benny Andersen.

- At bruge magt kan ikke undgås, når man arbejder med drenge og piger, der ikke har stopklodser og filtre som de fleste.

- Magt er en nødløsning

- Men magtanvendelse skal ikke indgå som en del af vores daglige pædagogiske arbejde. Magt er en nødløsning og en sidste udvej, siger Benny Andersen.

Han håber, at kommunernes opmærksomhed er skærpet, når de skal vælge et opholdssted til en dreng eller pige.

Også i organisationen for de private opholdssteder understreger man, at de ansatte jævnligt står i vanskelige situationer med voldelige unge.

Snart kommer klarere regler

- Når man er tumlet rundt på en parkeringsplads, i et rum eller et andet sted, er der bagefter ofte forskellige versioner af, hvad der er sket, siger direktør Geert Jørgensen til Ritzau.

Både ledere, ansatte og anbragte børn og unge får snart nogle klarere regler.

Et udvalg under Socialministeriet ventes midt i marts at være klar med et forslag til nye regler om brug af magt over for børn og unge i døgntilbud, på opholdssteder og i plejefamilier.

Alle tiltalte nægter sig skyldige

De nuværende grænser er uklare, og reglerne tolkes og bruges forskelligt.

I straffesagen om Solhaven har anklagerne påstået, at de tiltalte tydeligt har overskredet grænserne for lovlig brug af magt og i stedet har overtrådt straffeloven.

Forstander Søren Virenfeldt og de 11 ansatte har alle nægtet sig skyldige.

/ritzau/