Danskernes opbakning til Muhammed-tegninger er rekordstor

Holdningen til Jyllands-Postens omstridte tegninger fra 2005 har ændret sig efter Paris-attentat, viser måling.

Kun 17 procent af de adspurgte danskere synes, at det var forkert af Jyllands-Posten at trykke Muhammed-tegningerne i 2005. (Foto: © Marie Ravn Nielsen, DR)

Støtten blandt danskerne til Jyllands-Postens valg om at trykke Muhammed-tegninger for ti år siden har aldrig været større end i dag.

Et klart flertal mener nu, at det var rigtigt af avisen at trykke tegningerne. Det viser en Gallup-måling i Berlingske.

65 procent mener, at Jyllands-Posten traf den rette beslutning, da de bragte de 12 tegninger. I 2006 var opbakningen til sammenligning på 43 procent.

17 procent ville have været tegningerne foruden

Samtidig er andelen, som mener, at avisen ikke skulle have trykt tegningerne, raslet ned til 17 procent fra 49 procent.

Målingen er lavet mellem 15. og 18. januar og altså efter attentatet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo i Paris 7. januar.

De 1.157 repræsentativt udvalgte deltagere i Gallups måling er også blevet spurgt, om offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne efter deres mening har gavnet debatten om ytringsfriheden. Det mener 50 procent mod 41 procent i målingen for næsten ti år siden.

Kan have gavnet debatten om ytringsfrihed

At danskerne er blevet mere forstående over for Jyllands-Postens kontroversielle beslutning, overrasker ikke avisens nuværende chefredaktør, Jørn Mikkelsen.

- Vi har været igennem så meget de seneste ni år, at det simpelthen er gået op for danskerne, hvad der er på spil, siger han til Berlingske og fortsætter:

- En del har indset, at vores oprindelige journalistiske projekt ikke tog sigte på at mobbe eller chikanere, sådan som mange dengang mente, men at det faktisk var et ærligt forsøg på at få gang i en debat om ytringsfrihed, som vi så nu har efter angrebet på Charlie Hebdo.

/ritzau/