Uge efter uge har op mod 25.000 mennesker gået på gaden i den tyske by Dresden med bannere og slagord mod, hvad de kalder 'islamiseringen af Europa'.
Mandag aften kommer den anti-islamistiske så til de danske gader, når søsterorganisationen Pegidadk demonstrerer klokken 18 ved Statens Museum for Kunst i København og ved Den Gamnle By i Aarhus.
Men protestbevægelsen, der har fået fat i det østtyske folkedyb vil få svært ved at få samme fodfæste i Danmark. Bevægelsens islamkritiske holdninger favnes nemlig allerede i det politiske miljø.
Det mener Cecilie Banke, der er seniorforsker ved Dansk institut for internationale studier, og specialiseret i Europæisk historie og samfundsforhold.
DF har været ventil
- Siden 90'erne har de islamkritiske holdninger haft sit udtryk i det politiske miljø i Danmark. En konsekvens af det kan jo være, at så har man ligesom fået taget luften af ballonen, siger hun.
Cecilie Banke mener, at specielt Dansk Folkeparti har været ventil for bekymringer og kritik af islam og indvandring i Danmark. Dermed er der ikke et islamkritisk meningstomrum, som Pegida kan være talerør for i Danmark.
Det står i modsætning til Tyskland, hvor de etablerede partier i højere grad har lagt låg på kritikken af islam.
- Det har været muligt at udtrykke bekymring og komme med endda temmelig rabiate holdninger om muslimer. Kritikken har haft meget mere frit løb herhjemme, siger hun.
Dansk pendant mere 'hyggelig'
Den danske protestbevægelse mod 'islamiseringen af Europa' kan heller ikke nyde samme støtte fra nynazistiske grupper, som bølgen i Tyskland til dels også er blevet båret frem af.
- Det yderliggående miljø i Danmark er relativt begrænset, så om der er rekrutteringsgrundlag, vil jeg også være skeptisk over for, siger Cecilie Banke.
Derfor har danske Pegida også et mindre radikalt udtryk end sin tyske søsterorganisation, lyder det. På deres facebookside forbyder de racister, nazister og militante adgang til mandag aftens demonstration.
- Det virker som om, det bliver en afdæmpet manifestation i aften. Han siger også, at man skal kunne have sin mor med, og at man ikke må komme med meget radikale udtalelser, siger Cecilie Banke fra Diis.
Midtersøgning kan gavne Pegida
Selvom Cecilie Banke ikke spår Pegidadk den store tilslutning nu, vil hun ikke helt afvise, at de kan vokse sig store, hvis der kommer ideologisk tomrum ude på højrefløjen i Danmark.
- Jeg vil ikke afvise det fuldkomment. Det er jo meget tidligt at sige. Måske opstår der et behov, fordi Dansk Folkeparti er rykket længere ind på midten, siger Cecilie Banke.