Efter Snapchat-læk: Sexafpressere har adgang til lette ofre

Flere af de hundredetusinder lækkede Snapchat-billeder viser nøgne mindreårige.

Tilbage i oktober 2014 blev flere hundredetusinde Snapchat-billeder lækket. Dengang vurderede it-sikkerhedsekpert Peter Kruse fra CSIS, at omkring 70 procent stammede fra skandinaviske konti. (Foto: © AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE)

En massiv bunke private billeder sendt igennem app'en Snapchat endte i oktober 2014 på internettet.

Frit tilgængelige for enhver og stik imod forventningerne hos afsenderne. En ganske stor del af de flere hundredetusinde billeder var nemlig nøgenbilleder af en vis karakter. Og i mange af tilfældene fulgte der sågar brugernavn med på afsenderen, hvilket har givet afpresserne en let adgang til deres ofre.

- Det er nok det værste ved det, siger Frederik Neldahl, der følger med i diverse hackerfora og har tilegnet sig hackeregenskaber, men ikke bruger dem kriminelt.

- Så kan du faktisk gå ind og tilføje personen på Snapchat og afpresse.

Formodet at være lækkert fra Snapsaved

Selvom der er tale om billeder sendt igennem Snapchat, er der ikke noget, der tyder på, at det skulle være et læk fra Snapchats egne servere.

I stedet er det mod app'en og hjemmesiden Snapsaved, at hackerne slog til.

Snapsaved er nu nedlagt, men var en app, der gik uden om selve Snapchat-appen. Ved at bruge den kunne brugerne både se og gemme de modtagede billeder, uden at afsender kunne opdage det, hvilket ellers er idéen bag Snapchat.

Når man sender et billede med Snapchat, kan afsenderen nemlig bestemme, hvor længe modtageren skal kunne se billedet - i et til ti sekunder. Derudover får afsenderen en meddelelse, hvis modtageren har set billedet, og om vedkommmende tog et screenshot af det. Disse funktioner virker ikke, hvis modtageren bruger en app som Snapsaved.

Har set billederne

I forbindelse med lækket udtalte it-ekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS, at han ikke anbefaler nogen at hente bunken af billeder - blandt andet fordi flere af billederne er med mindreårige.

Derudover vurderede han, at omkring 70 procent af billederne stammede fra skandinaviske brugere.

Frederik Neldahl har selv set billeder, men ikke downloadet dem. Han forklarer, at der findes åbent tilgængelige hjemmesider - hvor billederne er blevet sorteret i forskellige grupper.

Det er blandt andet grimme selfies, nøgenbilleder af folk over 18 og nøgenbilleder af personer under 18 år.

- Det er simpelthen sådan en varieté af alle former for billeder, der bliver sendt med Snapchat, forklarer han.

Overrasker ikke

DR Nyheder har ringet rundt til alle politikredsene i Danmark for at undersøge, hvor udbredt afpresning med Snapchat-billeder er.

En rundringning, der viste, at mindst ti personer er blevet kontaktet af personer med dårlige intentioner.

- Der er virkelig mange mennesker, der bruger Snapchat på den måde. Så det overrasker mig ikke, at der er nogen, der prøver at afpresse. Slet ikke, siger Frederik Neldahl.

Har du prøvet at blive afpresset på denne måde, eller kender du noget til typen af kriminalitet, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.