"Ideel til e-whore og afpresning".
Sådan lyder det i et indlæg på et forum for hackere på nettet. Her sælger brugeren en pakke med blandt andet 200 billeder og en videosekvens af en 16-årig meget smuk og blond pige, som det beskrives.
Pakken kan køberne bruge til at lokke intetanende ofre til at blotte sig selv på webcam, hvorefter de igen kan bruge billederne til at presse penge ud af ofrene. For hvis ikke de betaler, vil det blot blive delt i deres netværk på de sociale medier.
"Hvis han så springer fra, så vis hans venner og familie samtalen og billederne og ødelæg hans liv. Men hvis han giver dig penge, så slet billederne og samtale og gå videre til den næste person. Så sjovt. Og du får penge på samme tid," forklares det i en anden af debattrådene.
Crime as a service
At kunne købe sig til ulovligheder er en tendens, som vi vil komme til at se mere til i fremtiden. Det forventer vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).
- Vi kalder det "crime as a service", forklarer han.
- Her får du hjælp til at begå den kriminelle handling. Det vil vi helt sikkert se udvide sig, fordi der er forretningspotentiale i det.
Ingen overraskelse
At sexafpresserne deler erfaring med hinanden og også sælger de nødvendige værktøjer til hinanden, kommer ikke som en overraskelse for NC3, der har kendskab til den type af fora.
Samme forretningsmetode benyttes nemlig også på mange andre områder.
- Ligegyldig hvilken kriminalitetsform, der foregår ude i den virtuelle verden, vil der være nogle, der forsøger på at spinde penge på den ved at tilbyde services til andre, siger Johnny Lundberg.
NC3 styrkede i efteråret 2014 deres indsats mod it-kriminelle. Dengang sagde daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) til Information, at enheden også ville være til stede i "visse af de fora, hjemmesider med videre på internettet, som erfaringsmæssigt anvendes til strafbare forhold".
Kriminelle uden etik
Når man klikker rundt i forummet er der ikke meget empati for de potentielle ofre. I stedet roser brugerne hinanden, når de har tjent en særlig god sum på et offer.
Der findes også debattråde, hvor ofrenes bøn om barmhjertighed deles til spot og spe.
Eksempelvis fortæller en bruger om et offer, der truede med at tage sit eget liv som følge af afpresningen.
"Det var første gang, det skete for mig, og jeg var meget rystet af det," skriver en bruger og fortsætter.
"Omkring en time senere kom han dog tilbage. Jeg åbnede hans webcam, og han spiste bare en sandwich, men han så videoer af [Ford Mustang biler] på Youtube. Det var sjovt."
At retorikken er så hård kommer ikke bag på teknisk direktør i it-sikkerhedsvirksomheden CSIS, Jan Kaastrup.
- Mange af de her it-kriminelle har ikke rigtig nogen etik, så de har ikke nogen problemer i at offentliggøre noget, der kan skade den enkelte person, siger han.
Koldt og kynisk
Johnny Lundberg fra NC3 tror heller ikke, at de it-kriminelle gør sig nogen tanker om de mennesker, som bliver afpresset:
- Sidder man et eller andet sted i udlandet, så føler man måske blot, at man rådgiver nogle i forhold til noget. Man ser ikke resultatet af det, man foretager sig; altså de konsekvenser det har for de personer, det går ud over. Så det virker koldt og kynisk.
Har du prøvet at blive afpresset på denne måde, eller kender du noget til typen af kriminalitet, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til Afpresning@dr.dk.