Han er verdens mest berømte whistleblower, afslører af dybe statshemmeligheder og eftersøgt af en af verdens stærkeste efterretningstjenester.
Tirsdag aften kan DR's seere få indblik i, hvordan Edward Snowden i sin tid undslap den amerikanske regerings kløer, da han flygtede fra Hongkong til Rusland, hvor han i dag lever i asyl.
Men at få adgang til - og ikke mindst et interview med Edward Snowden var ingen smal sag, fortæller DR-journalist Poul-Erik Heilbuth, som har interviewet Snowden i Moskva i forbindelse med dokumentaren.
- Det var i dén grad op ad bakke. Vi kom jo så meget udefra, siger han.
Snowdens eksklusivitet kan slides
Ideen om at snakke med en dansk journalist, og indgå i produktionen, som er et samarbejde mellem DR og tyske NDR, var ikke umiddelbart noget, som Snowden følte den store kærlighed for, da han mødtes med Heilbuth og hans kolleger første gang.
Snowden havde på daværende tidspunkt kun lavet tre tv-interviews og ideen om at give interview til en tysk tv-station og en "lillebitte dansk lokalradio", var ikke noget der appellerede til Snowden. Derfor måtte der også hjælp til ude fra, for at få overtalt den 29-årige whistleblower til at sige ja.
- Vi talte med alle, han har haft berøring med, og efterhånden var der rigtig mange gode mennesker, der sagde: ”Mon ikke du skulle snakke med de der to?", fortæller Heilbuth.
Chefen for det hele fortæller med
Med til at fortælle historien om Snowdens flugt er også den tidligere NSA-direktør og general, Michael Hayden. Og den garvede general er i filmen langt mere åbenhjertig, end han har været i tidligere interviews - til trods for, at journalisterne forinden havde indgået kontrakt med ham om, at han ikke ville udtale sig om Snowdens flugt.
- Jeg lagde ud med at sige, at jeg ville gøre alt for at bryde den kontrakt, og han svarer ”I'm trained”- men sådan en gammel politimand og efterretningsofficer reagerer, når der kommer folk ind ad døren og fortæller ham noget, han ikke anede, siger Helibuth.
- Det er bare fundamentalt spændende for ham.
Det var blandt andet informationen om, at journalisterne vidste, alt hvad der var sket i Hongkong, samt alle mulige detaljer om flyveforbuddet og gennemsøgningen af den bolivianske præsident Morales' fly - en begivenhed, der i sidste ende endte med at skaffe Snowden asyl i Rusland.
Diplomatiske bommerter på bordet
Mens Snowden ophold sig i Moskvas lufthavn - inden han fik russisk asyl, havde den bolivianske præsident Morales nemlig tilbudt ham asyl i Bolivia. Da Morales kort tid efter kom på officielt besøg i Rusland, frygtede USA, at Morales ville tage Snowden med på sit præsidentfly tilbage til Bolivia.
Efter venlig henstilling fra USA nægtede flere europæiske lande derefter det diplomatiske fly adgang til deres luftrum. I sidste ende måtte flyet lande i Wien, hvor det blev eftersøgt for Snowden - som på tidspunkt stadig opholdt sig i Moskva.
Den efterfølgende diplomatiske krise medførte, at Rusland, på grund af sine stærke diplomatiske alliancer med de mellem- og sydamerikanske lande, gav Snowden asyl i landet.
Mange sagde nej
Journalisterne bag dokumentaren forsøgte også at få præsident Morales i tale, ligesom de forsøgte at få udtalelser de amerikanske myndigheder - alt sammen uden held.
- Vi fik adgang til Hayden, men alle andre amerikanske myndigheder har ikke villet se os. Vi har ikke engang kunnet komme til at tale med dem til baggrund. For mens vi i Europa tror, at den sag er slut – så er den det absolut ikke i USA, fortæller Heilbuth.
Til gengæld indeholder dokumentaren interviews med Snowdens advokat, Julian Assange og Sarah Harrison, som er den Wikileaks-medarbejder, der hjalp Snowden ud af Hong Kong.
Du kan se hele dokumentaren "Snowdens store flugt" i aften klokken 20.30 på DR1.