Engang raslede antallet af rygere ned - nu står det bomstille

Danmarks Lungeforening kræver udvidet rygeforbud, men hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil stramme rygeloven mere.

Antallet af dagligdagsrygere stagnerer, viser en undersøgelse. Men hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil stramme loven yderligere. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

I nullerne faldt antallet af dagligdagsrygere støt i Danmark. I 2003 sagde 27,6 procent af danskerne, at de røg dagligt, hvilket fem år senere kom ned på 23 procent - for endelig at ramme 17 procent i 2012.

Og så stod det stille. Ved udgangen af 2014 svarede 17 procent af alle over 15 år således stadig, at de ryger dagligt. Det viser en undersøgelse foretaget af Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening.

Ifølge projektleder Mette Gry Münchow fra Danmarks Lungeforening er det derfor vigtigt, at vi i Danmark bliver ved med at have fokus på rygning, selv om regeringen indførte et omfattende rygeforbud i 2007.

- Fra politisk side er det rigtig vigtigt - nu hvor rygeloven skal revideres - at man fjerner de forbehold, der har været indtil nu. For eksempel, at 40 kvadratmeter-reglen ikke længere er gældende. Den giver ikke mening i forhold til at beskytte danskerne mod passiv rygning, siger Mette Gry Münchow.

Højere priser virker

Hun henviser til de værtshuse og caféer, som med et serveringsareal på under 40 kvadratmeter ikke skal have dispensation til rygning.

Derudover peger projektlederen på, at information om rygning er vigtigt, ligesom hun efterlyser en kontant ændring.

- Vi ved, at en markant prisstigning vil have betydning for de mennesker, der ønsker at stoppe, og især vil det være forebyggende for børn og unges rygestart.

V: Nej tak til stramninger

Men Danmarks Lungeforening skal ikke regne med at få politisk opbakning til en endnu strammere rygelov. Venstre vil ikke blande sig yderligere i den enkelte danskers ønsker om at ryge, siger forebyggelsesordfører Jane Heitmann.

- Jeg tror, man skal passe på med at skælde unødigt ud på rygere. Det er jo ikke ulovligt at ryge, det er folks frie valg, og det gør man under ansvar. Lad os holde fast i det og så få sikret nogle gode rygestop-tilbud til dem, der gerne vil det, siger Jane Heitmann.

Hos det største regeringsparti, Socialdemokraterne, vil sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen ikke tage stilling til de enkelte forslag fra lungeforeningen, når nu Venstre ikke vil være med.

S: Lovændring giver ikke mening

Dermed kan ændringer nemlig blive rullet tilbage, hvis retten til at regere landet skifter politisk farve efter det folketingsvalg, som kommer engang inden midten af september.

- Der er en risiko for, at forebyggelsespolitik bliver to skridt frem og et tilbage, hvis det er noget, som en eventuel ny regering vil gå ind og lave tilbagejusteringer på, siger han.

Undersøgelsen af rygevanerne er internetbaseret, og 5.050 har deltaget. Den viser desuden, at der er sket et lille fald i antallet af såkaldte "lejlighedsvise rygere" - eller dem, som populært kaldes 'fest-rygere'.

/DR Nyheder/