To ud af tre svinestalde er smittede med MRSA

På fire år er der sket en firedobling af MRSA-smittede svinebesætninger, viser nye screeningsresultater.

To ud af tre svinestalle er inficerede med MRSA. Foto: Henning Bagger/Scanpix 2013) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det står ilde til med MRSA-smitten i de danske svinestalde. I oktober 2014 nedsatte fødevareminister Dan Jørgensen (S) sammen med sundhedsminister Nick Hækkerup (S) en tværfaglig ekspertgruppe, der skulle foretage en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA.

Ekspertgruppens resultater viser nu, at der er sket en firedobling af MRSA-smittede svinebesætninger på bare fire år. Det svarer til at to ud af tre svinebesætninger her i landet er inficerede med smitten.

Ingen hurtige løsninger

- Eksperterne er kommet med deres forslag til, hvordan vi kan begrænse husdyr-MRSA, men de bekræfter også, at der ikke findes nogen hurtige løsninger. For mig står det klart, at de indsatser, vi tidligere har indført her i Danmark, ikke er nok. Der skal yderligere handling til, siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Ekspertgruppen er kommet med en række anbefalinger, som ministeren vil se på.

- Jeg vil forhandle en samlet handlingsplan for MRSA-bekæmpelse med Folketingets partier. Et af hovedformålene bliver at nedbringe brugen af antibiotika i den danske svinesektor markant samt få udfaset den særligt kritiske slags, siger Dan Jørgensen i pressemeddelelsen fra Fødevareministeriet.

Nye tiltag er nødvendige

På baggrund af ekspertudvalgets anbefalinger vil fødevareministeren se på, hvordan man kan udfase den bredspektrede tetracyklin og forbedre hygiejnen i svinestaldene for at begrænse smittespredningen. Derudover mener ministeren, der skal forskes mere i bekæmpelsen af MRSA.

I 2014 er der kommet 1124 nye tilfælde af svine-MRSA hos mennesker i Danmark.