Der er fortsat lang vej, før regionerne opfylder udredningsretten, der giver patienter ret til at blive udredt inden for 30 dage efter, at de er hen blevet henvist fra lægen.
Det vil sige få stillet en diagnose eller, hvis ikke det kan lade sig gøre, få lagt en plan for det videre forløb i sygehusvæsenet.
Nye tal fra Danske Regioner viser, at blot 60 procent af de registrerede udredningsforløb afsluttes inden for tidsgrænsen på 30 dage.
Højere for de mest syge
Af de mest syge patienter, der har behov for behandling inden for måned, afsluttes 73 procent af udredningsforløbene før 30 dage. Det vil sige, at knap tre ud af fire af de mest syge inden for en måned får at vide, hvad de fejler.
- Det er ikke et tal, regionerne er tilfredse med. Men lad mig understrege, at hvis der er mistanke om, at en patient har en alvorlig eller livstruende sygdom, så skal patienten ikke vente i 30 dage.
- Patienten sendes i stedet i et komprimeret forløb, hvor diagnosen stilles langt hurtigere, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.
Nye regler slører
Isoleret set viser tallene, at færre patienter end tidligere bliver udredt til tiden. Men da udredningsretten er fra efteråret 2013 og dermed kun lidt mere end et år gammel, er der en vis usikkerhed i forhold til at sammenligne tallene.
Derudover tager statistikken ikke hensyn til, hvor mange patienter der reelt frasiger sig retten til udredning inden for 30 dage, fordi de hellere vil til på et bestemt hospital.
- Vi forventer at få bedre tal på det område fremover. Et skøn fra min egen region er, at fire ud af fem selv vælger at vente, siger Ulla Astman.
Udredningsretten for ovennævnte somatiske patienter blev indført 1. september 2013, mens de psykiatriske patienter fik en tilsvarende udredningsret 1. september i år.
Også psykiatriske patienter har ret til at blive udret inden 30 dage.
/ritzau/