Nætter uden søvn og hjertebanken før møder med chefen kan være tegn på, at man frygter at miste sit arbejde.
Og det gør mere end hver tredje lønmodtager, viser et forskningsprojekt 'Arbejdsliv og Politik set i Lønmodtagerperspektiv', som er foretaget af Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.
Helt præcist svarer 36 procent af lønmodtagerne, at de er bange for at blive arbejdsløse. Sammenlignet med en lignende undersøgelse i 2002 er andelen af lønmodtagere, der frygter ledigheden, steget fra 19 procent.
Krisen har sat sine spor
Det er de senere års lavkonjunktur og krisesnak, der har sat sine spor, forklarer en af forskerne bag projektet professor Henning Jørgensen.
- Det er helt afgørende at have et arbejde i det her samfund, hvor arbejdsløse er mindre værdsat end tidligere. Derfor frygter man ledighed, fordi man frygter at komme under anklage for ikke at være motiveret for at tage arbejde, siger Henning Jørgensen.
Hos hovedorganisationen LO, som repræsenterer 1,1 million lønmodtagere, mener formand Harald Børsting også, at krisen er den store skurk.
- Lønmodtagerne er rigtig bekymrede for at blive ledige, og jeg er sikker på, at hovedforklaringen er krisen. Vi har mistet mange arbejdspladser, og selv om vi er på vej i den rigtige retning, så er vi stadig 140.000 arbejdspladser nede i forhold til før krisen, mener LO's formand, som sammen med FTF har medfinansieret projektet.
Tvivl om evner
En væsentlig del af bekymringen skyldes tvivl om, hvorvidt egne evner rækker i årene, der kommer.
30 procent af lønmodtagerne svarer i undersøgelsen, at de er bekymrede over, om deres kvalifikationer vil slå til på fremtidens arbejdsmarked.
Her spiller ledere og politikere en vigtig rolle, påpeger professoren.
- Ledelsen skal tage et ansvar for, at dem, der er i beskæftigelse, også bliver efter- og videreuddannet. Samtidig skal man politisk sørge for, at vores voksen- og efteruddannelsessystem er toptunet, så vi sørger for, at dem der er arbejdsløse får noget relevant uddannelse, siger Henning Jørgensen.
Forskningsprojektet fra Aalborg er videnskabeligt og uafhængigt af parti- og fagforeningsinteresser.
Lønmodtagere fra LO, FTF, AC og Lederne er blevet udspurgt ved hjælp af et stort spørgeskema, som blev udsendt til 7.047 personer i alderen 16-66 år i foråret 2014.
41 procent af lønmodtagerne i LO er bange for at blive arbejdsløse. Blandt AC-medlemmerne gør det sig gældende for 28 procents vedkommende.
I 1992 viste en undersøgelse blandt LO's medlemmer, at 62 procent var bekymrede for at miste jobbet.