Når den danske efterretningstjeneste PET vurderer, at cirka 100 personer er rejst fra Danmark for at deltage i hellig krig, så skyder de alt for lavt.
I virkeligheden er antallet højere, vurderer den internationalt anerkendte svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.
- Tallet er nærmere 150 danskere, der er taget til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat, hvis det ikke er højere, siger han til DR Nyheder.
Et vigtigt forbehold at tage i den her sammenhæng er, at PET's overslag ikke nødvendigvis drejer sig om danskere eller danske statsborgere, men blot personer udrejst fra Danmark.
Konstant strøm af nye IS-krigere fortsætter
I den officielle vurdering fra Politiets Efterretningstjenestes særlige analyseafdeling for terrortrusler, Center for Terroranalyse (CTA), står der, at antallet af udrejste til konflikten i Syrien 'overstiger 100 personer'.
PET detaljerer ikke, hvem de anslåede 100 personer kæmper for i Mellemøsten. I deres analyse står der, at 'hovedparten' af de udrejste kæmper med militære grupper i Syrien, men at der også er nogle, der kæmper med gruppen ISIL (Islamisk Stat, red.) i Irak.
Magnus Ranstorp mener, at tallet på 100 er for lavt, da det ikke medregner et stort mørketal i forhold til IS-krigere fra Danmark, som endnu ikke er kommet i PET's søgelys.
Opjusteres i nabolande
For en uge siden opjusterede Norges efterretningstjeneste PST deres antal af IS-krigere fra 60 til 140.
Og for to uger siden var det chefen for den svenske efterretningstjeneste, Säpo, Anders Thornberg, der måtte indrømme, at antallet af svenske IS-krigere formentlig er nærmere 300 personer end de 90 udrejste, som hidtil har været Sveriges officielle tal.
- Vi har set en stigning i rejserne til Syrien, hvor et antal unge svenske mænd rejser til og får træning i træningslejre. De lærer at blive terrorister, at håndtere sprængstoffer og våben, sagde Anders Thornberg til svensk radio.
Det er den samme virkelighed, som Danmark står midt i, mener Magnus Ranstorp.
- Der er en konstant strøm af folk fra Skandinavien, der tilslutter sig Islamisk Stat. Det er et stort problem, som ikke ser ud til at aftage - heller ikke fra Danmark, siger han.
Vigtigt at stoppe strøm af IS-krigere
I PET's egen vurdering af terrortruslen fra Islamisk Stat-krigere står der blandt andet:
- CTA vurderer, at et betydeligt antal personer udrejst fra Danmark til Syrien har opnået konkrete, militære færdigheder som følge af deres træning og deltagelse i kamphandlinger. Denne kapacitet vil kunne anvendes til at gennemføre terrorangreb i Danmark.
Det er netop denne tillærte miltære træning, der gør det ekstra vigtigt for Danmark og andre landes efterretningstjenester at have et præcist billede af, hvor mange personer fra landet, der befinder sig i eller har været i Syrien.
- Vi snakker om mennesker, der har set døden i øjnene. De er traumatiserede og har en sænket voldstærskel. Og selv om de fleste bare gerne vil videre med livet, når de kommer hjem, så er der nogle få, der kan bestemme sig for at gøre noget, og det er alvorligt i sig selv, siger Magnus Ranstorp.
Tidligere PET-chef: Vi mangler viden
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar på det formodede antal IS-krigere fra PET, men herfra lyder det, at efterretningstjenesten ikke har nogen kommentarer.
Ifølge tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen så er udfordringen lige nu ikke så meget, om der er 100, 150 eller endnu flere danskere, som kæmper side om side med Islamisk Stat.
Problemet ligger nærmere i, at vi ikke aner, hvilken trussel vi står overfor.
- Ingen ved i princippet noget som helst om, hvor mange der er rejst ud på denne her måde og kommet hjem igen. PET's egne tal bygger jo på gamle informationer fra i sommer, siger han og henviser til PET's terrorvurdering fra 27. juni i år.
Hans Jørgen Bonnichsen efterlyser, at PET melder noget ud, der kan give et billede af, hvordan udviklingen er i antallet af IS-krigere, og hvad det betyder for os herhjemme.
- Hvad er risikoen for, at du og jeg og det danske samfund vil blive udsat for angreb fra personer, som har været ude og kæmpe for Islamisk Stat? Den vurdering savner vi, og den må PET snart komme med, siger han.
Truslen skal tages alvorligt
For lidt over en måned siden kunne DR Nyheder afsløre, at dansk politi og militær var blevet advaret af netop PET om, at de kunne være direkte mål for islamiske terrorister, som det er sket i USA, Canada og Storbritannien.
Og ifølge Hans Jørgen Bonnichsen tyder det på, at PET arbejder aktivt på at modvirke terrortrusler fra netop Islamisk Stat i det daglige.
- Der forholdt de sig seriøst til en trussel og formodning om, at den slags angreb kan ske her og fortalte politiet, hvordan de skal gebærde sig, netop for at modvirke, at truslen bliver en reel risiko, siger han.
- Truslen skal tages og bliver også taget særdeles alvorligt. Men vi ved reelt ikke, hvor stor en fare der er mod dig, mig og det danske samfund. Den viden har vi ikke.