Veteraner: Aldersgrænsen for udsendte soldater skal hæves

Ikke alle soldater er modne nok til at blive sendt i krig. Derfor bør politikerne overveje at hæve aldersgrænsen fra 19 år, mener veteraner.

På holdene i Afghanistan var gennemsnitsalderen mellem 27 og 31 år.

Unge soldater har større risiko for at forsøge at tage deres eget liv, når de kommer hjem fra deres første mission end ældre soldater.

En ny rapport fra Center for Selvmordsforskning viser, at soldater over 40 år efter første udsendelse er mindre udsatte for selvmordsforsøg end soldaterkammeraterne mellem 19 og 24 år - også når der er taget højde for, at der bliver udsendt flere yngre end ældre soldater.

Det får veteranforeningen De Blå Baretter til at foreslå, at Forsvaret skal overveje, om soldaterne skal være ældre end 19 år, før de bliver udsendt.

- Man skal se, om der er en sammenhæng mellem alderen og selvmordsforsøgene og psykisk sygdom. Hvis der er det, må Forsvaret og politikerne gå ind og se, hvilke mekanismer kan vi skrue på. Kan vi sige, at I skal være 21 eller 22 år, før I kommer ud, siger formand for De Blå Baretter, Niels Hartvig.

Betjente er ældre end soldater

Hvis man vil være politibetjent, skal man være 21 år, før man kan komme ind på Politiskolen.

- Jobbet som politibetjent indebærer, at du skal løse mange forskellige typer opgaver og har kontakt med mange forskellige typer mennesker. Derfor skal du have en vis modenhed, står der på politiskolens hjemmeside.

Og netop modenhed er der behov, når man er udsendt i krig, fastslår Niels Hartvig. Han mener ikke, at alle udsendte soldater er udstyret med den, og at de derfor skal sættes bedre ind i, hvad de skal ud til.

- De skal have forklaret, at det har en konsekvens psykisk, og at man kan dø. Det tror jeg ikke, at de unge mennesker er helt klar over. Det handler mere om eventyr, siger han.

Mere livserfaring

Leonard Rasmussen var 20 år, da han blev udsendt til Afghanistan for seks år siden. Han er blevet diagnosticeret med posttraumatisk stresssyndrom, depression og opmærksomhedsforstyrrelsen ADD, efter at han er vendt hjem. Og tre gange har han forsøgt at tage sit eget liv.

Se indslaget fra TV AVISEN med Leonard Rasmussen herunder:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5482c35c6187a2132cf5e7b4

At han blev syg af at være i Afghanistan kan hænge sammen med, at han havde nogle symptomer på forhånd, men han tror også, at det havde stået bedre til, hvis han havde været ældre.

Derfor sender også han en appel videre til Forsvaret og politikerne:

- Man kunne sørge for ikke at sende helt unge mennesker af sted, så man er mere moden og har mere livserfaring. Forsvaret og politikere kunne godt være opmærksomme på, at vi er meget unge, siger han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5482c35c6187a2132cf5e7b4