Der er stor forskel på antallet af vikarer i folkeskolen mellem landets 97 kommuner.
I Kalundborg kommune er der i september 2014 eksempelvis brugt så mange vikartimer, at det svarer til 22,5 fuldtidsstillinger - en stigning på 121 procent i forhold til sidste år.
I den modsatte ende finder man Vejen kommune, der har formået at få antallet af vikartimer ned med godt 20 procent fra 2013.
Generel stigning
Det er dog tale om en stigning i de fleste kommuner, hvilket afspejles af stigningen på landsgennemsnit.
Fra 2013 er antallet af vikartimer steget med omkring 50 procent, så det i september 2014 svarede til 1245 fuldtidsstillinger. Ud af dem har 87 procent ikke en uddannelse som folkeskolelærer.
- Det er også et resultat af, at der er færre, der er søgt ind på lærerseminariet. Der er simpelthen færre lærere, der går ledige rundt omkring, forklarer formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal.
- Der er områder i Danmark, hvor der slet ikke går lærere ledige, så der bliver man nødt til at tage uudannede vikarer. Vi kan ikke trylle nogen frem. De findes simpelthen ikke.
Lærere på efteruddannelse
I Odense kommune er der sket en stigning i antallet af vikartimer på 87 procent.
Hvor man i september 2013 havde vikartimer svarende til 18 fuldtidsstillinger, er det i 2014 steget til knap 34 procent.
- Det tror jeg, er fordi vi jo har fået en ny folkeskolereform, og den folkeskolereform giver lærerne mange nye opgaver, og det betyder, at de skal efteruddannes i større grad end hidtil, forklarer børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).
- Når en lærer er væk, skal de jo helst afløses, og det betyder større vikarforbrug.
Odense kommune er den kommune, der har oplevet den niende største stigning i vikarforbruget.
Medarbejdere skal trives i reform
Folkeskolereformen får også skylden for det stigende vikarforbrug i Egedal kommune.
Her har man oplevet en stigning på 47 procent - fra 5,6 fuldtidsstilinger i september 2013 til 8,2 i 2014.
- Der er ingen tvivl om, at en del af årsagen er folkeskolereformen, forklarer centerchef for skole- og dagtilbud Egon Agerlin.
Han peger på, at alle omstillingsprocesser giver en vis mængde fravær. Det betyder dog ikke, at det store vikarforbrug er tilfredsstillende.
- Det prøver vi selvfølgelig at gøre ved kvalificeret vikardækning, men vi skal også sikre, at vi har nogle medarbejdere, der trives i den her nye folkeskolereform, og det prøver vi at finde nogle løsninger på.
Se selv, hvordan fraværet har udviklet sig i din kommune ved at klikke dig rundt i Danmarkskortet foroven.