Når ægteskabet går på hæld, og mor og far flytter hver til sit, er det fordi den ene eller begge parter ikke længere ønsker, at dele livet med den anden eller hinanden.
Men for mange er det ikke bare nok at bo hver sit sted. For knap halvdelen ville det mest ønskværdige scenarie være, hvis den tidligere ægtefælle helt kunne skrives ud af livet.
Det viser en rapport, som psykolog og skilsmisseekspert Søren Sander står bag i samarbejde med Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.
Heri svarer 42 procent af knap 1.000 fraskilte danskere, at hvis det ikke var for børnene, ville de allerhelst skære al kontakt til deres tidligere partner væk. Og det kan være med til at gøre samspillet omkring barnet væsentligt sværere.
- De opbygger et ensidigt negativt billede af deres tidligere ægtefælle. De opbygger et fjendebillede af vedkommende, og så bliver det dét, som kampen kommer til at handle om. Måske at få hævn eller få ret, og i den kamp glemmer man desværre ofte børnene og deres behov, siger Søren Sander.
Forståeligt
På Center for Familieudvikling i København møder medarbejderne blandt andet de familier, som enten står midt i en skilsmisse eller i efterdønningerne af den.
For Søren Marcussen, der er uddannelsesleder og underviser i centret, er det ikke så underligt, at så stor en del helst ville være den anden helt foruden.
- Den ene har villet ud af forholdet, mens den anden måske føler sig trådt på. Derfor er det faktisk forståeligt, siger han.
Forældre er afhængige af hinanden
En del af svarene fra undersøgelsen kommer også fra folk, der stadig er i sine følelsers vold ovenpå eller måske endda midt i en konfliktfyldt skilsmisse.
Derfor kan det sagtens tænkes, at de fraskilte med tiden lærer, ikke nødvendigvis at holde af hinanden igen, men i hvert fald får opbygget et samarbejde.
Og samarbejdet er vigtigt, forklarer Søren Marcussen, for hvis forældrene ikke kan tale sammen, oplever de kun barnets liv gennem to øjne, og ikke fire, som tidligere:
- Derfor kan man sige, at forældrene faktisk er afhængige af, at de deler informationer omkring barnets trivsel eller velvære med hinanden, for ellers ser de ikke et helt billede. Og det er jo allermest væsentligt, at forældrene ser et helt billede, for barnets skyld.
Sker ikke over night
Søren Sander er enig i, at det kan være svært at se ud over, det der er sket og dermed forbinde den tidligere ægtefælle med nogle positive værdier.
- Det er ikke et perspektivskifte, man laver overnight. Det tager tid, og det kræver en målrettet indsats.
I 2013 endte 18.858 ægteskaber ifølge Danmarks Statistik med en skilsmisse.
Mandag aften klokken 22 sender DR2 det første af i alt fire afsnit i en ny dokumentarserie kaldet "Krigen om børnene". Her kan seerne både følge de personlige historier, se de beskidte tricks og få input til en forebyggende indsats.
Vil du vide mere om, hvordan man undgår en grim skilsmisse? Så kan du chatte med psykolog Søren Sander i aften mellem kl. 19 og 20 her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål fra kl. 18.