Børn betaler regningen når mor og far bliver skilt

Nogle skilsmissebørn kan ende med at vælge store mærkedage fra, fordi de er bange for, hvad der sker, når mor og far er i samme rum.

Hvor forældre kan se skilsmissen som en mulighed for selvrealisering er der intet positivt forbundet med bruddet for børnene. (© colourbox)

Når mor og far går fra hinanden, kan det være positivt for forældrene. Mor kan have fundet en ny kærlighed, far kan endelig få vredet sig fri af de fysiske eller psykiske overgreb - eller omvendt.

Men for et fælles barn er det næsten udelukkende negativt, når mor og far ikke længere vil være en familie. Særligt, hvis forløbet før, under og efter skilsmissen er turbulent.

Det forklarer psykolog Søren Sander, som står bag en ny undersøgelse, i samarbejde med Institut for Psykologi ved Københavns Universitet, af de grimme skilsmisser:

- Det er efterhånden meget veldokumenteret, at skilsmissebørn klarer sig dårligere i skolen. De har flere symptomer på depression og angst, de har mindre selvtillid og selvværd, de har dårligere sociale kompetencer, og i øvrigt har de selv en større risiko for at blive skilt som voksne, siger han.

Skilsmissehåndtering er altafgørende

Det er især, når børnene bliver involveret i konflikterne mellem deres forældre, at skilsmissen kan gøre skade.

Men det er ikke bare på lang sigt, at konsekvenserne af en dårlig skilsmissehåndtering kan aflæses, fortæller Bente Boserup, der er leder af Børns Vilkårs rådgivning, herunder Børnetelefonen:

- Når børn kan mærke, at forældre ikke kan tale sammen, bruger de al deres energi på at prøve at skabe sammenhæng i deres liv. Det liv, som forældrene skulle forsøge på at få til at hænge sammen.

- Det betyder, at de kan have svært ved at koncentrere sig i skolen, det betyder, at de kan have svært ved at være sammen med kammeraterne, måske gider de ikke engang at gå til fodbold, for det giver også ballade.

Vælger mærkedage fra

I undersøgelsen svarer 23 procent desuden, at de ikke kan deltage i vigtige familiebegivenheder - som konfirmationer - sammen.

Selvom mange børn vænner sig til tanken om to juleaftener eller to fødselsdage, så er der visse begivenheder, der kun er én enkelt af.

- Nogen gange er de 11-12 år, når de begynder at tænke på konfirmationen - hvordan skal det gå, kan det overhovedet blive til noget, kommer de alle sammen op at skændes, eller skal halvdelen af familien slet ikke med, forklarer hun.

Konflikten mellem forældrene og dermed også barnets bekymring for at konflikten bryder ud ved en familiebegivenhed kan ifølge Bente Boserup resultere i, at barnet helt vælger den fra.

- Det kan ende med, at de selv vælger familiebegivenhederne fra og siger; det gider jeg slet ikke, fordi det bliver så besværligt overhovedet at være sammen med de mennesker, de holder rigtig meget af, fordi det giver så meget ballade.

Bruger kræft som budbringere

I Søren Sanders undersøgelse fremgår det, at hver syvende skilsmisse ender grimt.

Det vil sige, at der er børn indblandet, og at mor og far hverken kan deltage i vigtige familiebegivenheder sammen eller kommunikere med hinanden.

Når det sidste er tilfældet sker det, at børnene bliver budbringeren imellem deres forældre og må videregive beskeder om alt fra fritidsaktiviteter til børnepenge mellem mor og far.

- Når man sådan inddrager børnene i ens konflikter, så sættes de i en loyalitetskonflikt, fordi de måske ved, at far bliver sur, når man kommer med den her besked om børnepengene fra mor, forklarer han.

- De bruger rigtig meget følelsesmæssig og fysisk energi på at flytte sig fra det ene hjem til det andet. Når man så lige giver dem en ekstra besked med, bliver det en ekstra belastning.

Ifølge Egmont Fonden oplever omkring 20.000 børn hvert år, at deres forældre bliver skilt. Til sammenligning blev der ifølge Danmarks Statisk født 53.873 børn i 2013.

Mandag aften klokken 22 sender DR2 det første af i alt fire afsnit i en ny dokumentarserie kaldet "Krigen om børnene". Her kan seerne både følge de personlige historier, se de beskidte tricks og få input til en forebyggende indsats.

Vil du vide mere om, hvordan man undgår en grim skilsmisse? Så kan du chatte med psykolog Søren Sander i aften mellem kl. 19 og 20 her på dr.dk. Du kan stille dit spørgsmål fra kl. 18.