Når trætheden melder sig, og øjenlågene bliver tunge, er det livsfarligt at sætte sig bag rattet i bilen. Træthed fører ifølge Havarikommissionens undersøgelser til nogle af de voldsomste ulykker med frontale sammenstød.
Og den svenske udgave af Havarikommissionen, VTI, vurderer, at op til hver fjerde ulykke skyldes træthed.
Det afskrækker os dog ikke helt fra at trykke på speederen. Knap seks ud af ti danske bilister har nemlig kørt bil inden for det sidste år, selvom de følte sig for trætte til det. Det viser en Megafon-måling lavet for Rådet for Sikker Trafik.
- Det viser, at vi har et klart problem, og der er god grund til at have fokus på det, for det leder til alvorlige ulykker, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.
En del af den store gruppe af trætte, danske bilister er særligt slemme. De har nemlig ofte eller flere gange inden for det sidste år kørt bil, selvom de har følt sig for trætte.
Det går galt for hver 17. bilist
Undersøgelsen fra Megafon har også kigget på, hvor mange danskere der efter eget udsagn er kommet galt afsted i trafikken, fordi de var for søvnige.
Hver 17. bilist er kørt galt efter at have kørt bil trods træthed, mens hver sjette bilist svarer, at det har været lige ved at gå galt for dem.
Og den høje ulykkesrate er i følge Jesper Sølund meget naturlig.
- Når man er rigtig træt, så svarer det simpelthen til at køre spirituskørsel, siger han.
Powernap frem for kaffe og åbne vinduer
Rådet for Sikker Trafik håber, at bilisterne vil blive bedre til at tackle deres træthed. Og ifølge rådet er det bedste råd at dreje ind til siden og tage en lynlur, før man kører videre.
Gamle myter, tricks og tips om, hvordan man holder sig vågen på vejbanen, giver Jesper Sølund ikke meget for.
- Ofte ruller folk vinduet ned eller skruer op for musikken, men det hjælper ikke. I stedet skal man dreje ind til siden og tage en powernap. Simpelthen 15 minutter og så videre, siger Jesper Sølund.